Promjena zakona osigurat će povlašteni prijevoz osoba s invaliditetom

Promjena zakona osigurat će povlašteni prijevoz osoba s invaliditetom

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organiziralo je danas javno izlaganje o prijedlogu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Među ostalim, istaknuto je kako se usvajanjem zakonskog prijedloga osigurava povlašteni prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju tako da se te kategorije osoba utvrde zakonom kao posebne kategorije korisnika prava na besplatan prijevoz.

Također, propisuje se mogućnost gradnje namjenski građenih brodova u vlasništvu Agencije za obalni linijski pomorski promet uz financiranje novcem Europske unije, a brodari bi se mogli javljati na natječaj za upravljanje brodom na toj liniji.

Propisuju se i prekršajne odredbe u slučaju zlouporabe prava na povlašteni prijevoz te stvaraju pretpostavke za kontrolom korištenja navedenih prava. Usvajanjem ovog zakonskog prijedloga, rečeno je, omogućuje se moderniji pomorski promet, dostupniji za određene skupine korisnika, pri čemu se povećava njihova mobilnost.

Zainteresirana javnost pozvana je da zaključno s ponedjeljkom, 2. rujna dostavi svoje prijedloge, primjedbe i komentare na novi prijedlog Zakona o o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu putem središnjeg državnog portala za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću e-Savjetovanja