Drugi sajam Hrvatskog otočnog proizvoda u središtu Zadra

Drugi sajam Hrvatskog otočnog proizvoda u središtu Zadra

Pozivnica na 2. sajam „Hrvatskog otočnog proizvoda“ u Zadru

Drugi sajam Hrvatskog otočnog proizvoda održat će se u Zadru od 23. do 25. kolovoza (od petka do nedjelje) u Ulici Šimuna Kožićića Benje, kod Crkve sv. Donata.

Na sajmu će se predstaviti bogata ponuda otoka zadarskog arhipelaga kao i susjednih otoka, proizvodi i suveniri označeni oznakom HOP, prirodna kozmetika na bazi ljekovitog bilja i maslinova ulja, likeri, marmelade, maslinovo ulje, rukotvorine, pleteni pramcobrani za brodove te suveniri i nakit od prirodnih materijala.

Posebno će se predstaviti HOP s otoka Iža, a u petak, 23. kolvoza OPG Maje Sučić održat će radionica izrade suvenira od prirodnog konopa, radionicu izrade iških škarpina vodit ćeSara Pavičić iz Udruge Iž u srcu, radionicu lončarenja organiziraju Narodni i Arheološki muzej u Zadru s prikazom izrade Iškog lopiža, a svoju ponudu predstavit će i OPG Denis Barić, koji će za sve posjetitelje s poznatim kuharom Renatom Kraljevim pripremati iški specijalitet “Iški lopiž” u tradicionalnoj glinenoj posudi lopižu. U sklopu programa nastupit će i klapa s Iža.

Cilj organizacije sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, ostanak stanovništva na otocima te brendiranje proizvoda s oznakom HOP koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Sajam je ujedno i turistička promidžba i prezentacija bogate ponude i sadržaja hrvatskih otoka.

Ove godine u Zadarsku županiju stiglo je rekordnih 27 dobitnika oznake HOP, 12 s otoka Pašmana, pet s Ugljana, po tri s Iža, Dugog otoka i Paga te jedan s Rave,  što pokazuje rast otočne proizvodnje i uključivanje otočnog stanovništva u projekt HOP. Kao posebni gosti na sajmu se izlagati i nositelji oznake HOP s otoka izvan Zadarske županije.

Rok za prijavu na sajam je do 16. kolovoza, a više o prijavi pročitajte OVDJE

Organizator su Udruga poslovni klaster Hrvatski otočni proizvod, a pokrovitelji Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadarska županija, Grad Zadar, Turistička zajednica Grada Zadra, Arheološki muzej Zadar i Narodni muzej Zadar.