Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Otvorena izložba “1000 godišć glagoljice na Ižu“

U subotu, 29. lipnja 2019., na blagdan sv. Petra i Pavla, u sklopu proslave mjesne i župne fešte Petrove, u Domu kulture Sloga u Velom Ižu otvorena je izložba “1000 godišć glagoljice na Ižu“.

Izložba je plod suradnje više ustanova i pojedinaca: Nacionalne sveučilšne knjižnice u Zagrebu koja je ustupila dvojezične natpise, panoe i karte, Narodnog muzeja Zadar koji je ustupio izložbene kubuse, okvire i stručnu pomoć, Arhiva Zadarske nadbiskupije koji je ustupio rukopisne glagoljske kodekse iz Velog Iža, Župnog ureda sv. Petra i Pavla i Mjesnog odbora Veli Iž te Kulturno-umjetničkog društva Sloga iz Velog Iža.

Izravan povod izložbe je pronalazak kamenog praga s uklesanom glagoljicom iz godine 1685. u siječnju 2019., prigodom početka radova na staroj obiteljskoj kući vlasnika Davora Švorinića u “Mihovilovom dvoru“. Trenutačno je to najnovije otkriveni kameni glagoljski spomenik u Hrvatskoj i svijetu. Vlasnik je kamen predao Župnom uredu sv. Petra i Pavla u Velom Ižu, gdje će se čuvati zajedno s drugim kamenim i pisanim glagoljskim spomenicima ovoga mjesta i tako biti dostupan javnosti.

To je drugi glagoljski kameni spomenik pronađen u Velom Ižu u zadnjih 17 godina. Naime, godine 2002., u jednoj konobi pronađen je kameni nadvratnik s glagoljskim natpisom s isklesanih 16 glagoljskih pismena i godinom 1635. Otok Iž obiluje i rukopisnim i tiskanim glagoljskim spomenicima, a u Velom Ižu je sačuvano i glagoljaško crkveno pjevanje o čemu je izdana i multimedijska monografija 2013. godine. Sve to bilo je povod da se vrijedni otočni glagoljski spomenici okupe na jednome mjestu i pokažu javnosti. Autor izložbe je mr. sc. Livio Marijan, etnolog iz Velog Iža, a stručna suradnica iz MNZ je prof. Natali Čop koja je postavljala izložbu.

Na izložbi se mogu vidjeti glagoljicom klesani kameni pragovi, rukopisi u rasponu od 16. do 19. st. (matica krštenih, bratovštinske madrikule, ostavštine), zatim tiskani glagoljski misali i časoslovi iz 17. i 18. st te mnoštvo slikovnog materijala uporava glagoljice na otoku Ižu sve do najnovijih dana.

Budući da je u Malom Ižu poznata spomenička preromanička crkvica sv. Marije iz 9. st., u kojoj se od njezinih početaka glagoljalo, izložba je nazvana “1000 godišć glagoljice na Ižu“. Naime, čitava je povijest Velog i Malog Iža, od samih početaka, protkana glagoljicom i popovima glagoljašima kojih je u Velom Ižu zabilježeno u povijesti više od 140. U glagoljskoj matici krštenih iz 18. st. po jednom upisu vidi se da su na otoku rođeni sijamski blizanci, a u Glagoljskoj matrikuli bratovštine sv. Duha nalazi se prvi i jedinstveni popis seoskih kraljeva. Uz obilan slikovni materijal koji prikazuje prisutnost glagoljice i danas (natpis na štapu i kruni iškoga kralja, cementni ukrasi na novijim gradnjama, natpisima u knjigama iških čakavskih pjesnika i sl.), izložba obiluje i vrijednim popratnim tekstovima o povijesti župe i mjesta, o popovima glagoljašima s njihovim imenima, kao i o glagoljaškom pjevanju koje se u veloiškoj crkvi moglo čuti prije otvorenja izložbe na glagoljaškoj misi i blagdanskoj Večernjoj gdje je u puku još održano pjevanje na staroslavenskom jeziku i na starim glagoljaškim napjevima.

Na otvorenju izložbe bili su nazočni iški kralj i predsjendik MO Veli Iž Siniša Kulišić s kraljevskom svitom, župnik don Luka Šustić, Klapa Slanac, glumac Mirko Šatalić, stručna suradnica muzeja Natali Čop i autor Livio Marijan, koji je naglasio da je ovo jedinstvena izložba jer prvi put na vidjelo iznosi drevnu glagoljicu Velog Iža.

– Glagoljanje je sačuvalo naš narodni i kulturni identitet na otoku kroz povijest kada smo živjeli pod vladarima drugih jezika kada se nijedna druga ustanova (škola, uprava, novine) nije uopće služila narodnim jezikom i često namjerno sprovodila odnarođivanje, osobito u vrijeme Venecije i talijanske okupacije. Glagoljica i glagoljanje bili su stupovi očuvanja imena, jezika i svijesti slavenstva i hrvatstva naših ljudi na ovim nemirnim obalama, istakao je Marijan.

Nemjerljiv je doprinos iških popova glagoljaša čiji su pisani glagoljski spomenici u kamenu i na papiru upravo izloženi na ovoj izložbi.

Izložbu je svečano otvorio iški kralj Siniša Kulišić, u nazočnosti brojnih Veloižana i gostiju, pjesmom je popratila mjesna klapa “Slanac“ te govorenjem glumac iz susjednog otoka Rave Mirko Šatalić. Izveden je i stari iški glagoljaški napjev “Zdravo, Zvidzo mora“.

Izložba se može pogledati tijekom mjeseca srpnja u veloiškom Domu kulture (Čitaonica) svake večeri tijekom mjeseca srpnja. Nakon otvorenja sav se puk častio i slavio do kasno u noć na zajedničkoj “brašćini“ i tako duhovno i kulturno, u skladu sa svojom stoljetnom glagoljaškom kulturom, proslavio svoju mjesnu feštu Petrovu.

Livio Marijan