Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Glumačka regata: Veza između glumaca i Preka prerasla u prijateljstvo i ljubav!

Prošlog, za mnoge produženog vikenda u Preku se održala druga po redu Glumačka regata. Podsjetimo kako je prošle godine „porinuta“ prva na ideju i inicijativu glumca i redatelja Renea Medvešeka i voditelja Marine Preko Alana Smojvera.

U organizaciju ove jedinstvene manifestacije još se lani uključila TZO Preko uz svesrdnu podršku Općine Preko, a ove godine glavni su nositelji bili Marina Preko i TZO Preko.

Na 11 brodova jedrilo je 80-ak glumaca i njihovih gostiju, s tim da se natjecalo deset jedrilica prema svim regatnim pravilima, a jedan brod jedrio je izvan konkurencije.

Sve to u ovoj priči bilo je manje bitno od dobre atmosfere koje su nam glumci donijeli drugu godinu za redom. Neveri, koja je prvu večer prekidala program, ipak su odoljeli najhrabriji – otočna dječja glumačka skupina koja je izvela predstavu „Eko štorije“ autorice teksta i redateljice Gabrijele Meštović Maštruko. Sudjelovali su Mia Džaja, Jakov i Sara Lisica, Adrian Mitrović, Petra Marasović, Ema Ropuš, Ivano Babić, Gabrijel Blažević, Eva Markulin i Niko Višić. Predstava je završena velikim aplauzom i ovacijama, a glumac Vedran Mlikota djeci je podijelio plakete-uspomene i uputio im motivirajuće riječi za budući rad.

Sutradan, 23. lipnja regata je po friškoj tramontani u 11.30 sati startala u Preku, a prvi brodovi tijesno su ušli u cilj u Salima oko 17.30.

U ponedjeljak, 24. lipnja u Jardinu u Preku studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, Antonio Agostini, Nika Barišić, Vid Ćosić, Filip Lugarić, Ružica Maurus i Lara Nekić, izveli su predstavu „San Ivanjske noći“ pod vodstvom profesora Renea Medvešeka, umjetničke asistentice Sare Stanić i studentice režije Kristine Grubiša. Gromoglasan aplauz i ovacije prepunog gledališta glumcima su rekli sve što Preko misli o ovom kulturnom događaju. Slijedio je odličan glazbeni program Kazališta Trešnja i benda „What the funk“ do ranih jutarnjih sati.

Valja naglasiti i da su ove godine glumci dobili originalan otočni dar, odnosno držač za vizitke od maslinovog drveta koji je izradio naš Prečanin Mate Rančić.

Nakon drugog izdanja Glumačke regate veza između glumaca i Preka prerasla je u prijateljstvo, obostranu ljubav, obećanje na povratak… Sigurni smo da će ova jedinstvena manifestacija i ubuduće uspješno spajati glumce i naš otok te širiti kulturu, dobar glas i duh Ugljana koji glumci, barem dijelom, odnose u svoj svijet.

Kako je protekla Glumačka regata i prateća događanja u Preku, pogledajte u FOTOGALERIJI

Ivan Košta