Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Ressler: Tvrđavu sv. Mihovila moramo i želimo obnoviti!

Kandidati Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Marijana Balić, Stjepan Ribić, Danijel Marušić i Stjepan Adanić posjetiti su danas Preko i Tkon.

Nakon obilaska Tvrđave sv. Mihovila i Dječjeg vrtića Lastavica u Preku, Karlo Ressler, nositelj HDZ-ove liste, istaknuo je kako je jedna od ključnih poruka HDZ-a neodvojivost lokalne, županijske, državne i europske razine.

–To se vidi na projektima demografske revitalizacije Hrvatske, stvaranja ugodnijeg i boljeg životnog standarda u svakom kraju Zadarske županije i ostalim dijelovima Hrvatske. Više od 80 posto svih javnih investicija u Hrvatskoj je sufinancirano iz Europskih fondova i zato su ovakvi projekti, bez obzira na to što su lokalnog karaktera, ujedno i europski projekti i na najbolji način pokazuju tu povezanost lokalne i europske politike, ustvrdio je Ressler prilikom obilaska novoobnovljene zgrade Dječjeg vrtića Lastavica u Preku, koji će se svečano otvoriti 21. svibnja.

Govoreći o obnovi kulturne baštine, ponajprije za razvoj turističkih potencijala cijelog otoka Ugljana, Ressler je istaknuo kako je to „nešto što se mora napraviti i nešto što želimo napraviti“.

-Na taj način podići će se turistička prepoznatljivost Hrvatske, posebno u Zadarskoj županiji, a obnova Tvrđave sv. Mihovila bila bi sjajan poticaj za to, poručio je.

Na novinarski upit koliko je za Hrvatsku važno sljedeće europsko razdoblje s novim fondovima, Ressler je kazao da će jedan od ključnih zadataka nakon europskih izbora svih zastupnika iz Hrvatske biti pregovori o višegodišnjem financijskom okviru.

-Mnogo su bitnija od samog iznosa za Hrvatsku jepravila po kojima se fondovi koriste. Vidjeli smo u obilasku Hrvatske da postoje mnogi projekti koji se mogu financirati europskim novcem, ali za to nije bilo prilike. ili zbog pogrešnog programiranja ili nedovoljnih sredstava u prvom proračunskom razdoblju. Ali sada će Hrvatska prvi put biti uključena u prvu fazu pregovora. Velika razlika između sadašnje Vlade i prethodne jest u uključenosti lokalnih razina, orijentiranosti na ljude koji mogu najbolje prepoznati potrebe tih sredina. Nemoguće je takve stvari raditi iz Bruxellesa, pa čak i iz Zagreba, i zato je potrebno spustiti razinu odlučivanja, potrebno je razgovarati sa županima, gradonačelnicima i načelnicima već u prvoj fazi kada će se sredstva programirati, zaključio je Ressler.

Načelnik Općine Preko Jure Brižić kazao je kako su s kandidatima HDZ-a za europske izbore razgovarali o obnovi Tvrđave sv. Mihovila, jednom od najvažnijih općinskih projekata.

-Uvjereni smo u podršku i pomoć prilikom prijavljivanja tog projekta na europske fondove. I u veliku obnovu vrtića, koja je stajala dva milijuna kuna, a u koju smo ušli zbog otvaranja jasličkog odjela, ne bismo mogli realizirati da nam nisu pomogla ministarstva demografije i regionalnog razvoja i fondova EU te Zadarska županija. Napravili smo sve da mlade obitelji mogu ostati na otoku, postoje i drugi projekti, a jedan od kompleksnijih svakako je obnova Tvrđave sv. Mihovila, izjavio je Brižić.

Prema riječima župana Božidara Longina, potporu tom velikom projektu Općine Preko dat će i Zadarska županija jer radi se o projektu od kojega će imati koristi i zadarski turizam, ali i sve općine na otoku Ugljanu.

Nakon Preka kandidati HDZ-a obišli su Tkon, radove na trećoj fazi gradnje trajektne luke.