Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U sustavu nadzora i kontrole ribarstva i bespilotne letjelice

Na dvodnevnoj Konferencija o ribarstvu, koja je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede danas počela u Šibeniku, predstavljen je najmoderniji sustav nadzora i kontrole ribarstva.

Sastoji od sustava besposadnih letjelica i pripadajuće opreme, novih plovila ribarske inspekcije, ronilica, inspekcijskih vozila i steroskopskih kamera za mjerenje veličine tune, a predstavljen je i rad monitoring centra za ribarstvo.

-Besposadne letjelice imaju raspon krila od 4,4 metra i domet od oko 150 kilometara, a u zraku mogu provesti šest sati. Opremljene su izuzetno kvalitetnim kamerama koje tijekom leta snimaju sva plovila koja se nalaze na moru, a mogu snimati i noću. Uz postojeće sustave praćenja plovila, ova vizualna nadogradnja omogućit će potpunu kontrolu našeg mora u realnom vremenu. Jadran je more čiji eko sustav, riblji fond i čistoću moramo i želimo sačuvati. Odlučili smo se za održivo ribarstvo, a to znači da imamo dva prioriteta: zadovoljne ribare i visok stupanj zaštite ribljeg fonda u Jadranu, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na Konferenciji o ribarstvu, na kojoj prvi put sudjeluju svi predstavnici institucija nadležnih za more i ribarstvo u bilo kojem segmentu, raspravljat će se o upravljanju resursima i održivoj akvakulturi. Prezentirat će se aktualni podaci iz sektora te će se raspravljati o stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom koja čini najvažniji segment hrvatskoga ribarstva, trendovima u akvakulturi, ugovaranju i potrošnji sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, novom sustavu nadzora i kontrole, digitalizaciji dostave podataka u ribolovu, provedbi lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, športskom ribolovu i ostalim ključnim temama za razvoj ove strateške gospodarske grane u Hrvatskoj.

Najmoderniju opremu za nadzor i kontrolu ribarenja i teritorijalnog mora, vrijednu 72 milijuna kuna, Ministarstvo poljoprivrede sufinanciralo je i nabavilo putem ribarskog EU fonda.

Na 750 plovila instalirani su uređaji za praćenje plovila i elektronski očevidnici kojima ribari prijavljuju podatke o ribolovu u realnom vremenu. Za neka manja plovila razvijena je i mobilna aplikacija mOčevidnik, pomoću koje se putem mobilnog uređaja šalju podaci o ulovu.

Sustav za praćenje plovila VMS-a također doprinosi sigurnosti na moru i zaštiti hrvatskog teritorijalnog mora, budući da se s talijanskim kolegama izmjenjuju podatci o neovlaštenim ulascima talijanskih plovila u teritorijalno more.

Educirano je i ovlašteno ukupno 219 osoba iz Ministarstva obrane – Obalne straže, Pomorske policije, Carine, lučkih kapetanija i čuvara prirode. Sve ovlaštene osobe su opremljene informatičkom opremom i omogućen im je pristup svim evidencijama koje koristi i ribarska inspekcija.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je koja je oprema za nadzor i kontrolu ribarenja i teritorijalnog mora nabavljena:

1) Besposadni zrakoplovni sustav (BZS):

• Sustav se sastoji od 6 letjelica, dvije lansirne rampe, dvije zemaljske stanice i ostale prateće opreme. Domet je 150 km, 6 sati može biti u zraku. Raspon krila je 4.4 metra i svaka letjelica je teška 34 kg.
• Maksimalni godišnji ciklus korištenja ovog sustava iznosi 1.500 sati leta.
• Očekivani životni vijek ovog sustava iznosi oko 15 godina.
• Isporučitelj sustava je tvrtka Aeronautics Ltd., Izrael.

Sustav će biti korišten tijekom čitave kalendarske godine, a najmanje 60 % godišnjeg korištenja za potrebe nadzora i kontrole u ribarstvu. Ministarstva obrane preuzima daljnju brigu o operativnim funkcijama i održavanju sustava.

2) 2 brza plovila:

• Dvije nove gumene brodice duljine 14.95 metara i izuzetnih tehničkih peformansi
• Maksimalna brzina plovila je 40 čvorova, a autonomija 250 nm
• Isporučitelj je domaći dobavljač, tvrtka OLIMP NAUTICA d.o.o. iz Pule.

Plovila koriste ribarski inspektori Službe za kontrolu ribarstva tijekom čitave godine, u svim vremenskim uvjetima.

3) 24 službena vozila:

• 21 vozilo VW Caddy raspodijeljena su ravnomjerno po svim aktivnim ispostavama ribarske inspekcije u RH i u svakodnevnom su korištenju.
• 3 vozila Citroen C4, niže srednje klase

Sva vozila u stalnom su korištenju, tijekom čitave godine – koristi ih ukupno 31 ribarski inspektor, po potrebi i druge ovlaštene osobe.

4) Novi motori za postojeća (starija) plovila ribarske inspekcije:

• Ukupno 6 novih motora, po 2 motora ugrađena su na svako od plovila.
• Na tri postojeća plovila promijenjeni su motori te su na taj način značajno poboljšane performanse starijih plovila ribarske inspekcije (INĆUN, JASTOG, PERISKA).
• Dobavljač novih motora bila je tvrtka PABULUM d.o.o., iz Šibenika.
• Ukupna cijena nabave i ugradnje novih brodskih motora iznosi 2.120.000 kn, od čega je 70 % troškova financirano iz EFPR.

5) Stereoskopske kamere za mjerenje veličine tuna:

• 4 nova kompleta stereoskopskih kamera AM100, s pripadajućom opremom za potrebe detaljne kontrole izlova u sezoni tunolova (kraj svibnja – početak srpnja) i smještaja izlovljene tune u uzgojne kaveze
• Kamere su smještene u ispostavama ribarske inspekcije Zadar, Šibenik i Split – pod čijom se nadležnošću nalaze svi hrvatski uzgajivači tuna
• Proizvođač i dobavljač ovih kamera je tvrtka AQ1 Ltd., iz Australije, Tasmanija.

Ribarska je inspekcija sada je u potpunosti opremljena za sve zadaće koje je potrebno obavljati u sklopu nadzora i kontrole provedbe tunolova – najznačajnije godišnje aktivnosti u morskom ribarstvu. Ukupna cijena nabavljenih stereoskopskih kamera iznosi 1.695.000 kn, od čega je 90 % troškova financirano iz EFPR.

6) Novi očevidnici za nadzor ribarskih plovila:

• 150 elektorničkih očevidnika za ribarska plovila, čiju ugradnju RH financira hrvatskim ribarima u cijelosti
• Očevidnike je isporučila i ugradila tvrtka STORM d.o.o., iz Zagreba.
• Cijena isporuka i ugradnja svih očevidnika na ribarska plovila iznosila je 1.993.000 kn, od čega je 90 % troškova financirano iz EFPR.

7) Prijenosna računala:

• Ukupno 120 novih prijenosnih računala i pisača za potrebe ribarskih inspektora, ali i drugih osoba ovlaštenih za nadzor i kontrolu: Pomorska policija, Obalna straža, Carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture; Nacionalni parkov
• Računalnu je opremu isporučila tvrtka KING-ICT d.o.o., iz Zagreba.
• Ukupna cijena nabavljene računalne opreme iznosila je 2.056.000 kn, od čega je 90 % troškova financirano iz EFPR.

S ciljem poboljšanja sustava nadzora i kontrole u ribarstvu proveden je i niz drugih postupaka javne nabave manje vrijednosti, od kojih su značajnije:
• Oprema ribarskih inspektora i djelatnika RMC (LCD projektori, ploter, telefonska centrala za potrebe RMC, veliki LCD monitori za pregledni rad monitoring centra);
• Provodi se sustavno uzimanje i DNA analiza uzoraka pojedinih ribljih vrsta na tržištu s ciljem zaštite potrošača i sprječavanja prijevara odnosno kontrole sljedivosti proizvoda ribarstva);
• Ulaganje u razvoj i nadogradnju geoinformacijskog sustava ribarstva (GISR);
• Održavanje edukacija namijenjenih korisnicima (ribarima).

Fotografije sibenik.in i Andrina Luić