Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Banjke Anita Kovačić i Jagoda Blagdanić skuhale najbolji žgvacet

Uvriježeno mišljenje da su muškarci najbolji kuhari demantirale su na 21. Danima masline, koji su se protekli vikend održali u Zadru i na Pašmanu – žene.

Jer tajni sastojak za najbolji žgvacet imale su dvije Banjke, Anita Kovačić i Jagoda Blagdanić, koje su se na pašmanskoj rivi natjecale u kuhanju tradicionalnog jela od mlade janjetine i biža s još devet kuharskih ekipa.

Pod imenom “100 % Banj” osvojile su žiri kojim je predsjedao chef Renato Kraljev, ali i brojnu publiku domaćih i predsezonskih turista koji odmor provode na Pašmanu. Drugo mjesto osvojila je ekipa Mrljana, a treće Vinarija Trifun Poljak iz Zadra.

-Natjecanje u kuhanju žgvaceta dio je službenog programa Dana masline, a ove se godine održalo četvrti put zaredom u Pašmanu. Uz kuhare, naš je otok posjetilo više od stotinu maslinara koji su brodom stigli iz Zadra, a dobrodošlicu su im poželjeli Klapa Zikva i načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić. Dok su maslinari razgledavali Franjevački samostan sv. Duje u Kraju, gdje ih je ugostio fra Ante Kekez, te OPG Budislava Mađerića, deset kuharskih ekipa, a među njima i četiri pašmanske, na rivi su pripremali žgvacet, svatko sa svojim tajnim receptom i sastojcima, govori Petra Perinović iz TZO Pašman.

U masliniku OPG-a Mađerić braća Budislav i Branislav goste su počastili pečenim srdelama, kroštulama, fritulama, vinom i, naravno, nagrađivanim maslinovim uljem te im demonstrirali rezidbu maslina.

-Osim žgvaceta, na pašmanskoj rivi pripremali su se veliki brudet od ribe i gulaš od veprovine, a posjetitelji su mogli kupiti i proizvode naših vrijednih otočana, dobitnika prestižne oznake kvalitete Hrvatski otočni proizvod. Sve u svemu, iznimno smo zadovoljni posjetom te cjelokupnim konceptom organizacije. Otocima je potrebno što više ovakvih ili sličnih događanja u predsezoni i posezoni, a ako naglasak stavimo na maslinu, ti posjeti trebali bi postati praksa, a ne iznimka, mišljenja je Petra Perinović.

U popratnom programu, koji je vodio Ivica Štorić, nastupile su i KUD-ovi Bokolje Dobropoljana i Nevijana iz Neviđana.

Fotografije Općina Pašman i Jasminka Kučina