Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Izložba “Fotografije i dokumenti 112. brigade” u OŠ Valentina Klarina u Preku

Osnovna škola Valentina Klarina u Preku ugostila je danas izložbu „Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske”, koju u školama diljem Zadarske županije već treću godinu organiziraju Zadarska županija i Državni arhiv Zadar.

Prema riječima Marijana Maroje iz Državnog arhiva Zadar, izložba donosi presjek borbenog puta 112. brigade od osnivanja 28. lipnja 1991. do demobilizacije 24. prosinca 1995., kada završava njen ratni put, nastala je u povodu 25. obljetnice akcije Maslenica, a njenim gostovanjem u školama organizatori žele mladim naraštajima približiti ratne događaje na zadarskom području.

-Uz fotografije koje su postavljene kronološki,  i najvažnije dokumente iz 1991. godine, tu su i novinski izvještaji koji posjetitelja vraćaju u vrijeme Domovinskog rata. Četiri su ključna trenutka koja smo željeli naglasiti: obrana Zadra, oslobađanje brda Križ, akcija Maslenica i operacija Oluja, dodao je Maroja.

Kako je učenicima objasnio prvi zapovjednik 112. brigade, pukovnik Marko Čulina, radi se o jednoj od najbrojnijih brigada Hrvatske vojske kroz koju je u četiri i pol godine postojanja prošlo više od 11.000 branitelja, 74 ih je poginulo, a dvojica se i danas smatraju nestalima.

– Više stotina pripadnika 112. brigade bilo je ranjeno, mnogi s trajnim posljedicama, od invaliditeta do fizičkih i psihičkih bolesti. Brigada je svoj ratni put započela 28. lipnja 1991. kada smo krenuli ni od čega. Branitelji su Zadar i zaleđe branili lovačkim puškama. Bilo je to vrijeme kada je na tek stvorenu hrvatsku državu dio građana srpske nacionalnosti podigao oružje. Iako se hrvatskoj vojsci i policiji pridružila i nekolicina Srba, veliki dio srpskog stanovništva se, nažalost, odlučio na oružanu pobunu, kazao je pukovnik Čulina.

Izložbu je otvorio načelnik Općine Preko Jure Brižić koji je zahvalio hrvatskim braniteljima što prenose istinu o Domovinskom ratu, što nisu zaboravili svoje suborce i poginule pripadnike Otočkog bataljuna.

-I ova izložba i istina o Domovinskom ratu trebaju nam biti trajni podsjetnik na dane kad se stvarala Hrvatska. Danas imamo slobodnu zemlju, i to moramo cijeniti, čuvati i poštivati, naglasio je Brižić.

Osim izložbe, škole dobivaju i dokumentarni film o 112. brigadi koji je snimila Hrvatska televizija koji učenici imaju prilike pogledati na satu povijesti.