Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Urednik najvećeg švedskog nautičkog časopisa Båtliv posjetio Ugljan

U organizaciji TZ Zadarske županije, TZO Preko i Olive Island Marine, protekli vikend Ugljan je posjetio Lars-Åke Redéen, novinar i glavni urednik najvećeg švedskog nautičkog časopisa Båtliv.

-Obišli smo veći dio otoka, bili na Tvrđavi sv. Mihovila, vidjeli neke vidikovce na stazi Avanture otok te posjetili  Marinu Preko i Olive Island Marinu u Sutomišćici, gdje smo i ručali. Kao dobar poznavatelj prilika u nautičkom turizmu, gospodin Lars-Åke Redéen kao najveće adute Hrvatske ističe sigurnost, odličnu klimu, gastronomiju te marine sa sve kvalitetnijom uslugom i sadržajima, kaže Ivan Košta, direktor TZO Preko.

Dodaje kako se gostu iz Švedske otok Ugljan svidio zbog lijepih i zaštićenih uvala, čistog mora, različitih vrsta plaža, kulturno-povijesne priče, blizine kopna i prometne povezanosti.

-Iznimno mu se svidjelo i maslinovo ulje, i to naše, bodulsko, od maslina iz mora te riba i domaće svježe povrće iz Sutomišćice. U Olive Island Marini razgovarao je s gostom iz Švedske koji svoj lijepi jedrenjak drži u sutomiškoj  marini, za koju ima samo riječi hvale. Nadamo se da će nas gosti iz Švedske sve više otkrivati kao nautičku destinaciju, to više što će uskoro u Båtlivu izaći reportaža o našem otoku, najavljuje Košta.

Magazin Båtliv izlazi šest puta godišnje u nakladi od 140.000 tiskanih primjeraka, ima i vrlo čitano Internet izdanje, a  od 1988. godine vodi ga Lars-Åke Redéen, ljubitelj automobila i strastveni nautičar.

Posljednjih godina postoji velik interes skandinavskih nautičara za Hrvatskom kao vodećom nautičkom destinacijom Mediterana. Skandinavci su poznati kao strastveni nautičari. Veliki postotak stanovništva ima vlastite brodove te ljeta provodi ploveći među mnogobrojnim otocima i uvalama diljem švedske i norveške obale. Zbog klimatskih uvjeta sezona im je relativno kratka tako da traže destinacije gdje mogu produžiti sezonu jedrenja.

U Skandinaviji je oko 250.000 otoka, otočića, hridi i grebena, a stockholmski arhipelag ima 35.535 većih i manjih otoka, od čega je 10.000 naseljenih.