Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Sestrunjski čuvari Božjega groba sudjelovali na Festivalu žudija u Oklaju

Čuvari Božjega groba Župe sv. Petra i Pavla sa Sestrunja sudjelovali su i ove godine na Vodičkom festivalu žudija koji se na Uskrsni ponedjeljak održao u Oklaju.

U pratnji sestrunjskih žudija bilo je i 30-ak mještana, koji su, kako ističu, svi zajedno predstavljali svoj mali otok i župu.

Prvi pisani trag o čuvarima Božjega groba na otoku Sestrunju datira iz 19. stoljeća, točnije iz 1879. godine. U Običajniku župe Sestrunj, glagoljicom i latinicom, napisao ga je don Mate Zorić, vjerojatno župniku koji će ga naslijediti, i to ovim riječima: “Pripravi mladiće koji će pjevati kroz veliku sedmicu i nađi četiri mladića koji će stražariti pred Svetim grobom preko službe Božje do Glorije u Uskrsnu subotu.” Sestrunjsci su stari običaj obnovili prije dvije godine.

-Na našem otoku uvijek su bila samo četiri vojnika, a od prošle godine smo uveli i novost, četiri vojnika te jedan koji umjesto koplja nosi zastavu koja predstavlja župu. S pripremama za Veliki tjedan počinjemo već na Cvjetnicu i u procesiji sudjelujemo odjeveni u uniforme žudija. Tek na Veliki četvrtak, kad se zvona zavežu, vojnici opet stražare pred Svetim grobom. Na Veliki petak vojnici prije službe stanu kod Svetoga groba te se tijekom službe mijenjaju. Svi vojnici idu u procesiju. Na Veliku subotu vojnici padnu i bježe, objašnjavaju Sestrunjci.

Sljedeći, jubilarni 20. vodički festival žudija održat će se u Zagrebu na Trgu sv. Marka.