Pomozimo Silbi da očisti svoje more i plaže od plastike!

Pomozimo Silbi da očisti svoje more i plaže od plastike!

Društvo istraživača mora 20 000 milja prijavilo je projekt “Clean Shorelines for SILBA” koji je prošao prvi krug, a za drugi krug otvoreno je javno glasanje.

Projekt je prijavljen na natječaj EOCA – European Outdoor Conservation Associationa i prošao je prvi krug za financiranje…

Da bi se projekt ostvario, potrebna je NAŠA pomoć! Zato, dajmo glas Silbi!

“Silba shines with clean shorelines!” je multidisciplinarni projekt čiji je glavni cilj ublažiti prijetnje morskom okolišu i organizmima na području Silbe od trenutačno najveće ekološke bombe – plastičnog otpada u moru. Otok Silba mali je otok na Jadranu koji privlači ljubitelje prirode i okolišta te entuzijaste boravka na otvorenom zbog svoje ljepote, jednostavnosti života i očuvane prirode. Opći cilj planira se postići sezonalnim akcijama čišćenja obale i podmorja otoka osiguravajući održivo rješenje skupljanjem morskog otpada na nepristupačnim mjestima te obrazovanjem i aktivnostima podizanja svijesti namijenjenim mještanima i posjetiteljima. Dopunske aktivnosti uključivat će istraživačke aktivnosti na vrućoj temi mikroplastike.

Za postizanje ovog cilja provodit će se interdisciplinarni pristup s više dionika i stručnjaka koji će prenijeti znanje ljubiteljima Silbe. Novac će se koristiti za potporu akcijama čišćenja, za edukativne radionice i istraživanja, za malu infrastrukturu koja će služiti kao održivo rješenje te za poučnu stazu za posjetitelje.

Fotografija Rita Guić