Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Pomorska baština Preka, Betine i Vrboske na festivalu u Francuskoj

Projekt “Hrvatska – tamo gdje jarboli pišu priče”, kojim će se Hrvatska prezentirati na jednom od najvećih europskih pomorskih događaja, festivalu “Tjedan zaljeva Morbihan 2019.” u gradu Vannesu, predstavila je u četvrtak u Splitu Udruga za promicanje hrvatske Maritimne baštine Cronaves.

Na poziv organizatora festivala Hrvatska će se od 27. svibnja do 2. lipnja predstaviti u sklopu paviljona “Le Grand Comptoir des Fêtes Maritimes d’Europe”, a predsjednik udruge Plamenko Bavčević izrazio je zadovoljstvo prilikom da Cronaves predstavi hrvatsku maritimnu baštinu na festivalu koji svake dvije godine u francusku pokrajinu  Bretanju privuče oko 1200 brodova, nekoliko tisuća mornara i zaljubljenika u brodove te više od 500.000 posjetitelja.

– Svrha i ciljevi sudjelovanja na tom značajnom pomorskom događaju ponajprije su predstavljanje hrvatske maritimne kulture i baštine, podizanje svijesti o Hrvatskoj kao pomorskoj zemlji i predstavljanje turističke ponude kraja iz kojeg dolaze hrvatski sudionici festivala. Ove godine u programu je predviđeno postavljanje izložbe “Tragom male drvene brodogradnje”, nastale u suradnji Muzeja drvene brodogradnje iz Betine, Muzeja Općine
Jelsa i suautorice Andrine Luić s otoka Ugljana, odnosno POU Dom na žalu iz Preka, najavio je Bavčević.

– Izložbu “Tragom male drvene brodogradnje” osmislila sam s kolegicom Marijom Plenković iz Muzeja Općine Jelsa, a grafički ju je oblikovao Lovro Vudrag. Nastala je kao rezultat suradnji naših muzeja i Udruge Lantina iz Vrboske. Izložba je koncipirana tako da posjetitelj iz nje može naučiti više o malim drvenim brodovima koji su stoljećima bili hranitelji otočnog i priobalnog stanovništva Dalmacije. Dokumentima, fotografijama i alatima pričamo priču o gajetama i leutima, brodograditeljskim znanjima i umijećima koji su potrebni da se izradi drveni brod, ali stavljamo ih i u današnji kontekst kad ti  brodovi imaju izmijenjenu ulogu u odnosu na njihov značaj u prošlosti. Drugi dio izložbe posvećen je betinskoj brodogradnji i povijesti brodarstva Vrboske, a treći dio povijesti brodarstva otoka Ugljana, odnosno Preka i velikoj ulozi gajete Cicibele koja je za obitelj Gregov iz Preka sagrađena u Betini. Izložbu su posjetitelji vrlo dobro primili, a sada je dobila i međunarodni karakter, što nas iznimno raduje. Zamisao je da izložba putuje od mjesta do mjesta, a poveznica su nam mali drveni brodovi, nekad i danas. Panoi se mogu nadograđivati tako da ćemo uskoro obraditi pomorsku baštinu Staroga Grada na Hvaru, a dobili smo i upite iz Korčule i Umaga, pojasnila je ravnateljica betinskoga muzeja Kate Šikić Čubrić.

U hrvatskom paviljonu u središtu Vannesa predstavit će se i turistička ponuda Preka, Betine i Jelse, a 31. svibnja održat će se “Hrvatski dan” na kojem će posjetitelje pozdraviti veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Filip Vučak i direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Daniela Mihalić Đurica.

– Ovo će biti prvo veće predstavljanje turističke ponude TZO Preko u Francuskoj, zemlji iz koje na naše područje dolazi sve više turista. Pripremamo posebne materijale na francuskom jeziku, a budući da izložba “Tragom male drvene brodogradnje” progovara i o preškim gajetama i leutima od 18. do sredine 20. stoljeća, poseban dio bit će posvećen i tome, kazao je na predstavljanju projekta “Hrvatska – tamo gdje jarboli pišu priče” Ivan Košta, direktor TZO Preko.

Na festivalu “Tjedan zaljeva Morbihan 2019.”, uz svakodnevne kulturne programe i turističke prezentacije, Udruga Cronaves predstavit će i 3. međunarodni festival brodova, mora i mornara “Dani u vali – Stari Grad 2019.” koji će se održati u rujnu u Starome Gradu na Hvaru.