Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

PROSINAC U PREKU: Humanitarne akcije, izložba, radionice, koncerti…

Predbožićni program “Prosinac u Preku”, u organizaciji POU Dom na žalu, Udruge žena Luzor, Udruge mladeži Preka, TZO Općine Preko i portala Naši školji, donosi ove godine desetak događanja.

Tradicionalno, otvara ga humanitarna akcija Udruge žena Luzor u kojoj se prikupljaju hrana i higijenske potrepštine za osobe slabijeg imovinskog stanja. Akcija traje do 6.prosinca, a onima  kojima je potrebna pomoć organizirana je dodjela paketa u POU Dom na žalu u četvrtak, 6. prosinca, od 9 do 12 sati, te u petak, 7. prosinca, od 15 do 18 sati.

– Središnji događaj ovogodišnjih adventskih zbivanja u Preku velika je izložba koju smo organizirali u suradnji s Muzejom drvene brodogradnje iz Betine, koji je u svibnju osvojio prestižnu nagradu Siletto Prize 2018. za najbolji Europski muzej godine. Izložba  ”Tragom male drvene brodogradnje”, koja se otvara 8. prosinca u 18.30 sati u POU Dom na žalu u povodu obilježavanja blagdana sv. Nikole, zaštitnika djece, pomoraca i putnika, rezultat je međuotočne suradnje POU Dom na žalu, Muzeja betinske drvene brodogradnje i Muzeja Općine Jelsa, najavljuje  Marina Marcelić, ravnateljica POU Dom na žalu, te ističe još jedan događaj koji se prvi put organizira u Preku.

Riječ je o suradnji s Obrtničkom školom Gojka Matuline iz Zadra, čije će učenice, u sklopu humanitarne akcije ”Matulinina srca”, razveseliti korisnike Doma za starije i nemoćne u Preku novom frizurom, manikurom, lakom za nokte… te im na taj način, uz veselo druženje, uljepšati nadolazeće blagdane.

U utorak, 11. prosinca u 18 sati u Domu na žalu Božićnu priredbu pripremaju najmlađi, polaznici Dječjeg vrtića Lastavica, a dan kasnije, 12. prosinca u 18 sati, tradicionalni božićni koncert održat će učenici Glazbene škole Blagoja Berse.

– Udruga žena Luzor poziva i na druženje u Domu na žalu za sv. Lucu, 13. prosinca u 17 sati, uz kuhano vino, kobasice i fritule te prigodne darove, a plesni program izvest će polaznici ritmike Udruge Tim. Dva dana kasnije, 15. prosinca u 16 sati, čeka nas otvorenje Božićnog sajma otočnih proizvoda u Domu na žalu, a Udruga žena Luzor u sklopu sajma vodit će radionicu izrade božićnih kuglica i ukrasa te ukrašavanja božićnih kolačića. Po završetku  radionice djeca će okititi božićnu jelku, navodi ravnateljica Marcelić.

Još jedan Božićni sajam otočnih proizvoda održat će se od 18. do 24. prosinca, ovoga puta u restoranu Pacific u Preku, a popularna “Potraga za blagom Djeda Božićnjaka” 21. prosinca od 15 sati u Domu na žalu.

Iste večeri, u 19 sati, u Župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Preku, u organizaciji TZO Preko božićni koncert izvest će ženski zbor ”Marjanke” iz Splita. Sutradan, u subotu, 22. prosinca, od 16.30 sati u dvorani OŠ ‘Valentina Klarina održat će se predbožićni humanitarni turnir u odbojci u organizaciji Udruge mladeži Preka. Sav prihod od kotizacija i donacije namijenjen je za potrebe liječenja dječaka Davida Šoše.

U nedjelju, 23. prosinca u 17 sati, Udruga žena Luzor u Župnoj crkvi Gospe od Ružarija organizira dječju priredbu ”Božićna priča”, a iste večeri od 18 sati Udruga mladeži Preka organizira Koledu uz druženje, hranu i piće na parkiralištu bivšeg hotela u Preku.