Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Nikši Ivancu iz Ugljana zlatna medalja za ulje od sorte leccino

Maslinar Nikša Ivanac iz Ugljana osvojio je zlatnu medalju u kategoriji monosortnih ulja na 10. Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja koja se u subotu, 1. prosinca održala u Nadinu.
Za ulje dobiveno od sorte leccino Ivanac je dobio 100 bodova, tri manje od prvoplasiranog OPG-a Šime Pavičića iz Škabrnje. Srebrnu medalju i 89 bodova, u kategoriji višesortnih ulja, osvojio je Vojko Škopić iz Ugljana, i to za ulje dobiveno od sorata oblica, pendolino i leccino. Srebrom se u kategoriji monosortnih ulja okitio i Mirko Ivoš iz Kali, koji je za ulje od drobnice dobio 99 bodova.
Nikša Ivanac, kojemu je ovo prva zlatna medalja na Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu, zadovoljan je i osvojenim zlatom i kvalitetom ovogodišnje berbe i dobivenoga ulja.
– Redovito sudjelujem na natjecanjima diljem Dalmacije i već sljedeći vikend doznat ćemo kako će biti ocijenjena naša ugljanska ulja na Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji, koji će se 8. prosinca održati u Vodicama. Iza nas je dobra maslinarska sezona, imao sam 5,5 tona maslina i dobio 900 litara kvalitetnoga ulja, komentirao je Ivanac, čije se ulje ocjenjivalo u konkurenciji 82 ulja iz cijele Hrvatske.

Osim ugljanskih maslinara, medaljom, ovoga puta srebrnom, za vino merlot, syrah dobio je Ante Župan iz Preka i njegov suradnik Jadran Svirčić iz Zadra.

Desetu Degustaciju mladih vina i maslinovih ulja organizirala je Udruga vinara i vinogradara Nadin, a svi uzorci podvrgnuti su kemijskoj i senzorskoj analizi koju su proveli članovi Udruge senzorskih analitičara Olea Zadar.