Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Sjećanje na žrtve Vukovara, Škabrnje i Nadina u središtu Preka

Uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje i Nadina, Prečani su se i ove godine prisjetili 18. studenoga 1991. godine, kada je nakon 87-dnevne opsade slomljena obrana Vukovara, a u Škabrnji je srpski agresor zvjerski ubio 58 civila i 26 branitelja.

U organizaciji Udruge žena Luzor, preški župnik don Boris Pedić predvodio je molitvu za sve civile i branitelje pale za hrvatsku slobodu, a mještani su zapalili crvene lampione.

Uoči 27. obljetnice sloma obrane i velikosrpske okupacije Vukovara, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u subotu su položili ruže i zapalili svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja.

U nedjelju, u 18 sati i 11 minuta,u spomen na žrtvu Vukovara, zazvonit će zvona svih crkava u Hrvatskoj. U večernjim satima niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona, “Svjetlosna rijeka sjećanja” u spomen na ubijene u nestale branitelje Vukovara.

Komemoracijom i kolonom sjećanja u nedjelju će se obilježiti i 27. obljetnica stradanja mještana Škabrnje. Ujutro, 18. studenoga 1991., srpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu, počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Samo toga dana u Škabrnji je ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana.  Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko nije stradao.

Fotografije Milena Mašina