Općini Preko Zlatni Interstas, a načelniku Brižiću posebno priznanje

Odlukom žirija, na 25. Međunarodnoj smotri turizma, filma i krajobraza, koja se od 7. do 9. studenoga održala u Hotelu President u Solinu, Općini Preko dodijeljena je nagrada Zlatni Interstas 2018., a načelniku Juri Brižiću posebno priznanje.

Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, “turizam Općine Preko, uz aktivnu, kreativnu i sadržajnu potporu općinske uprave i u suradnji s brojnim nositeljima, kvalitetnim i stručnim turističkim kadrom, uspješno ostvaruje respektabilne rezultate u povećanju broja dolazaka i noćenja turista. Na taj način snažno se  pridonosi turističkom razvoju ne samo Preka, nego prepoznatljivosti i brendiranju turističkog proizvoda Hrvatske u cijelosti”.

– U godini u kojoj turizam na području Općine Preko bilježi odlične rezultate i u dolascima i u noćenjima, sada je došla i ova međunarodna nagrada, što je priznanje za višegodišnji rad, dokaz da smo u promišljanju te važne otočne gospodarske djelatnosti na dobrome putu, ali i velik poticaj za budućnost. A prema planovima koje zajednički radimo s Turističkom zajednicom, uvjeren sam da će nadolazeći projekti još više učvrstiti položaj naše općine na turističkoj karti Zadarske županije. Nadamo se da će sljedeća sezona biti još bolja, to nam je zajednički cilj, a sve nas najviše raduje kad se gosti vraćaju jer to je dokaz da su prepoznali kvalitetu, da im je kod nas bilo dobro i da postajemo željena destinacija, komentirao je nakon dodjele nagrada načelnik Brižić te napomenuo kako je općinska vlast otvorena za suradnju s potencijalnim ulagačima u turistički sektor, a za dobre rezultate, uspješnu sezonu i nagradu Zlatni Interstas zaslužni su svi koji rade u turizmu, od ugostitelja, privatnih iznajmljivača, OPG-ova do komunalnih radnika.

Uz Općinu Preku, u istoj kategoriji nagrađeni su, među ostalima, turistička agencija Vir turizam i Kristijan Kapović, načelnik Vira, turističke zajednice Kaštela, Belišća, Karlovačke županije, Zeline, Sarajeva, Crne Gore…

Na Međunarodnu smotra turizma, filma i krajobraza Interstas 2018. bilo je prijavljeno 307 promotivnih turističkih filmova iz 83 zemlje. Grand Prix za najbolji turistički promotivni film dodijeljen je filmu “Više od pande” (More than pandas) u produkciji Nacionalne turističke organizacije Kine, a za najbolji hrvatski promotivni film festivala, kojemu  je pripao trofej “Baldo Čupić;” proglašen je film “Hrvatska puna života” (Croatian full of life) u produkciji Hrvatske turističke zajednice. Taj će film, kako je rečeno na dodjeli, u proljeće 2019. godine biti promotivno prikazan na televizijama u više od 20 zemlja i vidjet će ga oko 100 milijuna gledatelja.

U sklopu Interstasa tradicionalno se predstavljaju hrvatski gradovi i mjesta, kandidati za sudjelovanje na međunarodnoj smotri “Zlatni cvijet”, a za hrvatskoga predstavnika na tom natječaju, na kojemu se ocjenjuju  urednost, briga za okoliš, očuvanje baštine, urbano šumarstvo, krajolik i cvjetna područja, odabran je Cavtat.

Među ovogodišnjim laureatima Interstasa je i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, kojemu je pripala povelja Europske federacije turističkih novinara (FEST) za, kako se navodi u obrazloženju, “izvrsnost u sportskom doprinosu brendiranju turizma Hrvatske u svijetu.” Umjesto Luke, nagradu je na svečanoj dodjeli preuzeo njegov otac Stipe Modrić.

Povelju FEST-a dobila su i trojica novinara: Mislav Togonal (Hrvatski radio), Tihomir Ladišić (TV N1) i Rene Bakalović (TV N1). Togonalu i Ladišiću povelje su dodijeljene za izvrsnost u publicističkoj novinarskoj ukupnosti doprinosu razvoja turizma, dok je Bakalović priznanje dobio za izvrsnost u doprinosu kulinarskom brendiranju hrvatskoga turizma.

Pokroviteljica ovogodišnjeg Interstasa bila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.