Počinje zimsko računanje vremena – kazaljke se vraćaju sat unatrag!

Počinje zimsko računanje vremena – kazaljke se vraćaju sat unatrag!

Noćas, sa subote na nedjelju, 28. listopada, još ćemo jednom pomaknuti kazaljke na satu.

S ljetnog računanja vremena vratit ćemo se na zimsko, što znači da ćemo kazaljke pomaknuti jedan sat unatrag – s tri na dva sata.

Spavat ćemo sat dulje i ujutro imati više dnevnog svjetla, a sumrak će, u studenom i prosincu, padati već oko 16 sati. Prema najavi iz Europske komisije, to bi moglo biti posljednje vraćanje kazaljki sata u listopadu nakon što je spitivanje provedeno diljem Europske unije pokazalo da milijuni ljudi žele ukinuti pomicanje satova te da je većina za zadržavanje tzv. ljetnog vremena kao trajnog.

Cilj je da se predložene izmjene provedu prije europskih izbora u proljeće sljedeće godine, a do travnja bi svaka europska zemlja trebala razmotriti prema kojem vremenu se želi ravnati.

Estonija, Litva i Latvija, koje su po vremenskoj zoni sat vremena ispred većine europskih zemalja, preferiraju trajni ostanak ljetnog računanja vremena. Slovačka želi da trajno ostane zimsko vrijeme, dok Portugal, primjerice, želi da se kazaljke i dalje miču.

Austrija, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, želi spriječiti konfuziju te je predložila da se ostane pri “ljetnom vremenu” i da se uspostavi zajednička vremenska zona u srednjoj Europi.

Zemlje Beneluxa također se namjeravaju međusobno konzultirati. Njemačka je sklonija trajnom zadržavanju ljetnog računanja vremena, a Hrvatska se još ne izjašnjava.

Što god da se dogodilo u ožujku sljedeće godine, ostanak na zimskom ili trajno prihvaćanje ljetnog računanja vremena, podsjećamo vas da do tada, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju morate imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštivanja tih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Dakle, noćas u tri sata kazaljke se moraju pomaknuti jedan sat unatrag. Nadamo se posljednji put!!!

Fotografija Agê Barros/Unsplash