Hvar: Otočanima uručene HOP oznake za 91 proizvod

Hvar: Otočanima uručene HOP oznake za 91 proizvod

Premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u petak navečer na svečanosti u Hvaru uručili su plakete oznake Hrvatski otočni proizvod za ovu godinu.

Priznanje za iznimnu kvalitetu dobilo je 57 proizvođača za 91 proizvod i proizvodnu liniju, a na svečanosti u Arsenalu istaknuto je da će projekt Hrvatski otočni proizvod i dalje uživati snažnu potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i cijele Vlade s obzirom na to da hrvatski otočni proizvodi čine važan dio naše turističke ponude.

Iz Zadarske županije, koja je jedna od perjanica projekta HOP, a proizvođači s područja Općine Tkon među najnagrađivanijima, oznaku Hrvatski otočni proizvod za 2018. godinu dobilo je 19 proizvođača, i to s Ugljana, Pašmana, Iža i Paga:

Mate Rančić, Preko (suveniri od maslinovog drveta – zdjela za voće/stalak za vino), Željko Jerolimov, Preko (suveniri od maslinovog drveta – prsten/olovka), OPG Senka Otavijević, Sutomišćica (daske od maslinovog drveta)

OPG Krsto Matulić, Pašman (Pašmanero ljuti umak, aromatizirana sol, aromatizirani vinski ocat), Obrt Lanđin, Kraj (palamida u sjemenskom ulju, koncentrat od rajčice, ljuti feferoni), OPG Anka Kovačić, Banj/Kukljica (višnja maraška u šećeru, džem od smokava), OPG Branko Mađerić, Pašman (gavezova mast, sapun lavanda), Ivanka Milašinović, Ždrelac (čvorani nakit od konopa)

KUD Kunjka, Tkon ( tradicijske slastice hroštule i pricipalji), OPG Marin Zalović, Tkon (keks maslinko), Ugostiteljski obrt Trta-Mrta, Tkon (sušeni krakovi hobotnice), OPG Katica Mušćet, Tkon (začinska sol Tkoneta), OPG Neven Brzić, Tkon (djevičansko maslinovo ulje i kunjske frite), OPG Stjepan Smoljan, Tkon (marinirane šparoge), OPG Ante Grdaš, Tkon (krema lavanda/balzam lavanda)

OPG Maja Sučić, Veli Iž (suveniri od konopa), OPG Denis Barić, Veli Iž (ekstradjevičansko maslinovo ulje, čaj od masline)

OPG Tereza Vidas, Pag (ovčja skuta), OPG Anton Škunca, Novalja (eterično ulje smilja).

Projekt HOP pokrenut je 2007. godine s namjerom poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda, a do sada je oznaku dobilo 297 proizvođača, od čega 26 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i osam proizvođača s oznakom izvornosti  za 971 proizvod i proizvodnu liniju sa 24 otoka.

Fotografija vlada.hr