Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općina Tkon primljena u kulturnu organizaciju Europa Nostra

Općina Tkon nova je članica prestižne organizacije Europa Nostra kojom predsjeda legendarni operni pjevač i dirigent Placido Domingo!

U društvo više od 250 članica iz 50-ak zemalja Općina Tkon ušla je prije tjedan dana nakon što je u lipnju ove godine zatražila pristupnicu i poslala dokaze o šest projekata kojima ta mala otočna općina brine o kulturnoj baštini.

– Više od tri mjeseca stručnjaci okupljeni u toj velikoj europskoj organizaciji koja brine o kulturnoj i prirodnoj baštini provjeravali su o kojim je projektima riječ i u kojoj su fazi provedivosti. Ponosni smo što smo zadovoljili visoke kriterije i ušli u društvo te iznimno važne organizacije, a još više jer smo jedina otočna općina u Zadarskoj županiji koja se može pohvaliti članstvom u Europa Nostri. To pred nas stavlja i nove obveze, ali kako je Općina Tkon uvijek brinula o kulturnom naslijeđu, vjerujem da će nas ovo članstvo dodatno motivirati, otvoriti nove mogućnosti i međunarodnu suradnju sa zajednicama koje u zaštiti kulturne baštine imaju mnogo više iskustva od nas, komentirao je Goran Mušćet, prvi čovjek Općine Tkon, na čiju je adresu prije nekoliko dana stiglo pismo iz središnjice Europe Nostre u Haagu.

Među projektima koje su prijavili u pristupnici na prvome je mjestu veliko arheološko istraživanje potonule venecijanske galije iz 16. stoljeća kod otoka Gnalića, najznačajnije istraživanje te vrste na Mediteranu. Tu je i arheološko istraživanje utvrde Pustograd iz 6. stoljeća – saniranje i obnova te  arheološko istraživanje gomile/crkve sv. Aleksandra na lokalitetu Poljana. Pokrenut je i projekt vraćanja u prvobitno stanje zvonika  Župne crkve sv. Tome Apostola srušenog u savezničkom bombardiranju 1944. godine, pa sanacija i revitalizacija lokaliteta Crnike-Ugrinić dvori iz 16. stoljeća i  opločavanje, vraćanje u prvobitno stanje stare Ulice Kuntrata u središtu mjesta.

-Svi projekti su u tijeku, radovi se odvijaju različitim tempom, ovisno o materijalnim sredstvima, a sufinanciraju se novcem Ministarstva kulture, Zadarske županije i iz općinskog budžeta.  Na arheološkim projektima rade arheolozi s Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica pod vodstvom dr. Irene Radić Rossi i studenti i profesori s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru pod vodstvom dr. Tomislava Fabijanića, pojašnjava, pojašnjava Mušćet.

Europa Nostra osnovana je 1963. godine u Parizu kao paneuropsko udruženje organizacija civilnog društva koje djeluje u više od 50 zemalja Europe. Gradovi Dubrovnik i Varaždin hrvatski su  predstavnici među gradovima suradnicima.

Cilj organizacije je spašavanje ugroženih europskih spomenika, mjesta i krajolika u čemu je podupire široka mreža javnih institucija, privatnih tvrtki i pojedinaca. Danas se Europa Nostra smatra glasom civilnog društva posvećenog očuvanju i promicanju europske kulturne i prirodne baštine.

Od 2002. godine Europa Nostra i Europska komisija dodjeljuju nagradu Europske unije za kulturnu baštinu. Nagradom se želi istaknuti i promicati izvrsne primjere u postupcima očuvanja baštine, istraživanja, upravljanja, volontiranja, obrazovanja i komunikacije. Dosad su podnesene 2883 prijave, nagrađeno je čak 485 projekata iz 34 zemlje, a ove godine dobio ju je, među ostalima, Muzej Sinjske alke.

Inače, dosad je najviše nagrada osvojila Španjolska – čak 64, Velika Britanija 60, a Italija 41.

Do 15. studenoga otvorene su prijave za nagradu Europske unije za kulturu za 2019. godinu.