Preškoj gajeti Cicibeli središnje mjesto u Muzeju na otvorenom u Betini

Preškoj gajeti Cicibeli središnje mjesto u Muzeju na otvorenom u Betini

Sljedeće godine Betina će, u sklopu Muzeja betinske drvene brodogradnje, dobiti Muzej na otvorenom, a središnje  mjesto imat će gajeta Cicibela, nekadašnji ponos Preka.

Realizacija projekta vrijednog 400.000 kuna počet će u prvim danima sljedeće godine, a već na proljeće posjetitelji će na Trgu na moru moći razgledati 50 povijesnih brodova u središtu mjesta.

Projekt su danas predstavili ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić i načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, koji je naglasio kako će Muzej na otvorenom pridonijeti povećanju kulturne i turističke ponude, kao i razvijanju svijesti o vrijednosti onoga što prezentiraju.

Bit će to, rekao je, živi muzej u kojemu će svaki brod dobiti svoju “osobnu iskaznicu”, a plan je predstaviti 50 povijesnih brodova.

Trg na moru nalazi se u neposrednjoj blizini Muzeja betinske drvene brodogradnje. Vlasnici brodova samoinicijativno su u prve redove vezali reprezetativne brodove, one koji su tradicijski ojedreni i redovito održavani. Najfotografiraniji ekponat vanjskog Muzeja svakako je gajeta Cicibela, koja je zaštićena kao pokretna kulturna baština Republike Hrvatske.

– Betinjani sami vode računa o tome da taj muzej već sada može djelovati i trenutačno se može vidjeti 15 brodova koji maju sve elemente tradicijskog broda. Naš je cilj da sljedećih godina ima što više takvih brodova. Svi će oni imati table kakvu sada ima samo Cicibela, pokretne table koje će ići s njima kada isplove. Na regatama ili bilo gdje drugdje, uvijek će sa sobom nositi muzej, rekla je ravnateljica Šikić-Čubrić.

Muzej na otvorenom imat će “totem” koji će dominirati trgom. To će biti, pojasnila je Šikić-Čubrić, tročlana prizma na kojoj će biti prizano 15 najistaknutijih brodova. U Trg na moru sve do Muzeja betinske drvene brodogradnje bit će ugrađeno 40 brončanih ploča s najvažnijim imenima betinske brodogradnje.

Podsjetimo, Cicibela je betinska gajeta starijeg tipa, dužine 8 metara. Sagrađena je u škveru Jere Filipija Tošulova 1931. godine za naručitelja Tomu Gregova iz Preka. U svom radnom vijeku prevozila je težake, tegleću marvu i urod, a za 2. svjetskog rata ljude u izbjeglištvo za El Shatt u tajnim noćnim plovidbama do Kornata gdje je čekao veći brod.

Cicibela je završila u zadarskoj Foši gdje je bila skoro potopljena. U jako lošem stanju 2006. godine kupio ju je Marino Mijat iz Tribunja i vratio u Betinu.

Rekonstrukciju i obnovu napravio je Čedomir Burtina Ćiro. Od stare građe ostala je jedna petina. Svako rebro, jedno po jedno, skidano je, napravljeno novo i vraćeno u brod. Tim načinom rada majstor Burtina uspio je zadržati izvornost starih linija.