Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općine Ugljana i Pašmana potpisale Deklaraciju o pametnim otocima

U organizaciji Otočnog sabora, načelnici općina Preko, Kali, Kukljica, Pašman, Tkon i Sali, potpisali su danas u Maloj vijećnici Zadarske županije Deklaraciju o pametnim otocima.

Inicijativa Pametni otoci zalaže se za poticanje lokalnog razvitka i prosperiteta te doprinosu EU ciljevima na području energetike, klimatskih promjena i prilagodbi, inovacija, cirkularne ekonomije, transporta i mobilnosti, plavog rasta i digitalne agende za Europu.

– Napravljen je i korak dalje, a on se odnosi na jačanje sinergija između energetike, transporta i IKT-a, uz uključivanje tema vezanih uz vodu i otpad, po principu cirkularne ekonomije. Taj pristup izvire upravo iz izoliranosti otoka koja ih prisiljava razmišljati kako osigurati optimalno korištenje i upravljanje resursima te doprinijeti održivom i ravnomjernom razvoju koji će iskoristiti otočne potencijale (geografske elemente, prirodne i ljudske resurse, proizvode), kazao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Govoreći o inicijativi Pametni otoci i uključivanju naših otoka u nju, zadarski župan Božidar Longin istaknuo je kako smo i mi dio velike europske obitelji, a strategija Europske unije jasno se zalaže za održivi razvoj ruralnih i manje razvijenih područja.

– Gotovo  svi europski otoci imaju slične priče. Unatoč brojnim problemima s kojima se otoci suočavaju, s naglaskom na kontinuiranu depopulaciju, ovaj  je projekt usmjeren na pronalaženje konkretnih rješenja. Inicijativa Pametni otoci želi da otoci postanu pametne, uključive i uspješne zajednice. U tom smislu će poticati na poduzimanje konkretnih koraka u smjeru osvještavanja o klimatskim promjenama, korištenja pametnih tehnologija, uvođenja održivog  transporta, smanjenja i ponovne upotrebe otpada, jačanja socijalne inkluzije te sveukupne promjene prema održivom i odgovornom turizmu  svih oblika, napomenuo je župan Longin.

Prošle godine Deklaraciju je potpisao i Grad Zadar uime sedam zadarskih otoka – Iža, Rave, Molata, Ista, Silbe, Premude i Oliba.

Ivica Katić, pročelnik Grada Zadra za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, pojasnio je kako je temeljni cilj inicijative da se poboljša kvaliteta života na našim otocima, a u tom smislu Grad Zadar pokrenuo je niz projekata. Poput projekta Arhipelogos, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, u cilju stavljanja u funkciju zapuštenih otočnih vojarni, pokrenut je i projekt za mini pretovarne stanice za gospodarenje otpadom na otocima, napravljena je i studija uređenja otočnih plaža, a nedavno je potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za uređenje biciklističkih staza na otocima.

Deklaraciju je dosad potpisalo oko 200 otočnih zajednica Europe, a u Hrvatskoj Gradovi Krk i Korčula te općine Baška, Dobrinj, Omišalj, Punat, Vrbnik, Lopar, Vela Luka, Mljet i Lastovo.

Fotografije Zadarski list i Radio Zadar