Posada ribarice Arkaj neozlijeđena, more nije onečišćeno

Posada ribarice Arkaj neozlijeđena, more nije onečišćeno

Priopćenjem o požaru na ribarici Arkaj u kanalu između Ugljana i Iža oglasilo se i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su dojavu o požaru u 12.58 sati. Osmorica članova posade su neozlijeđeni i evakuirani su na privatne ribarice Fulija, Drvenik, Tuna i Neptun. U trenutku izbijanja požara na ribarici u blizini je plovio Jadrolinijin trajekt “Mate Balota”, čija posada je odmah započela gašenje požara brodskim vatrogasnim topovima.

U akciji spašavanja angažirani su i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su isplovili vatrogasnim plovilom na poziciju nesreće, sjeveroistočno od otoka Ugljana, neposredno od ulaza u luku Lamjana, nakon čega se trajekt “Mate Balota” povukao iz spasilačke akcije i nastavio plovidbu.

U 13.35 sati ribarica Arkaj evakuirana je u Velu Lamjanu, a u 17.45 sati požar je lokaliziran u potpalublju, ali nije u potpunosti ugašen, stoga su pripadnici JVP Zadar nastavili s gašenjem te su organizirani u dežurstvo za slučaj predostrožnosti nakon gašenja požara.

Unatoč duljem trajanju požara, ribarica Arkaj nije pretrpjela oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, a na pozicijama gašenja požara nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Očevid o uzrocima provest će službenici Lučke kapetanije Zadar.

.