U OŠ Valentina Klarina 44 prvašića, petero više nego lani!

U OŠ Valentina Klarina 44 prvašića, petero više nego lani!

Osnovna škola Valentina Klarina u Preku, s pripadajućim područnim odjelima u Kukljici, Poljani i Sutomišćici, Lukoranu, Ugljanu i Područnom školom u Kalima, od danas je bogatija za 44 učenika prvih razreda.

Petero više nego u prošloj pedagoškoj godini, a ukupno je u najveću otočnu školu u Zadarskoj županiji trenutačno upisano 323 učenika. Broj, objašnjava ravnatelj Kristijan Smud, vjerojatno nije konačan jer su u prvom tjednu nastave moguće promjene.

-Netko će možda otići u drugu školu ili će nama doći neko dijete iz Zadra i okolice. Tako je svake godine, ali velikih promjena, pretpostavljam, neće biti, dodaje Smud.

Za razliku od lani, kada Kukljica nije imala nijednog prvašića, ove godine u svim su mjestima pripremili dobrodošlicu učenicima prvih razreda. Najviše je djece upisano u Kalima – 13, u Preku – deset, isto toliko prvaša prvi je put sjelo u klupe u odjelu Poljana/Sutomišćica, u Ugljanu šestero, u Lukoranu troje i u Kukljici dvoje.

-Zadovoljni smo, jer kao što je poznato, mnoge škole u Hrvatskoj u prvi razred nisu upisale nijednog učenika. I mi smo u posljednjem desetljeću osjetili pad, u jednom trenutku u školi je bilo 307 učenika, ali raduje nas da rastemo, ističe ravnatelj Smud.

Za učenike prvih razreda priređen je prigodni program dobrodošlice, prvi dan protekao je u upoznavanju s učiteljicama, a već od sutra nastava će se odvijati po ustaljenom planu i programu. Nažalost, u preškoj školi još uvijek u dvije smjene, ali uskoro bi trebali početi radovi i škola će dobiti tri nove učionice, što je preduvjet za prelazak na jednosmjenski rad.

-U novu školsku godinu krećemo s obnovljenom sportskom dvoranom, koja je prošle godine 11. rujna stradala u poplavi. Postavljen je novi parket i uređeni unutarnji zidovi, radovi su bili procijenjeni na 823.000 kuna, a financirani su novcem Zadarske županije, odnosno Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Izvođač radova bila je Stolarija Goood iz Osijeka, posao su odradili odlično i na vrijeme, a posebnu zahvalu i ovom prilikom želimo uputiti svim djelatnicima komunalnih tvrtki Općine Preko koji su nam pomagali sanirati štetu nakon poplave. Sada nas čekaju radovi na novim učionicama, proveden je natječaj i izabran izvođač, Braniteljska zadruga Maslenica 93, ovih dana potpisat ćemo ugovor i, nadam se, do kraja rujna započeti s radovima koji su vrijedni oko 500.000 kuna, najavljuje ravnatelj Kristijan Smud i napominje da će se na jednosmjenski rad prijeći tek kada sve tri nove učionice budu potpuno opremljene.

S učenicima će i ove godine raditi defektolog, pola radnog vremena u školi, pola u vrtiću, što je lani osigurala Općina Preko, a za učenike s teškoćama u razvoju osigurana su tri asistenta, odnosno pomoćnika u nastavi.

Kako su učiteljice Margareta Jurina i Lorena Tomić u Preku i Ugljanu dočekale prvaše i njihove roditelje, pogledajte u FOTOGALERIJI