„Vječno šume vode oko Lukorana…” i uspomena na Petra Preradovića

„Vječno šume vode oko Lukorana…” i uspomena na Petra Preradovića

PREKO/MALI LUKORAN – U želji da se trajno sačuva uspomena na pjesnika Petra Preradovića i njegov boravak u Malom Lukoranu, Općina Preko i POU Dom na žalu pokrenuli su prošle godine u kolovozu Dane Petra Preradovića.

Uz prigodni program, ispred ljetnikovca obitelji De Ponte postavljena je tada mozaik-klupa posvećena Petru Preradoviću, rad autorice Božice Kliman, što je ujedno bio i početak obilježavanja 200. godišnjice rođenja velikoga pjesnika.

U suradnji s prof. dr. sc. Robertom Bacaljom, predsjednikom Društva hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru, u Preku i Malom Lukoranu održan je dvodnevni program 2. Dani Petra Preradovića, na kojima su sudjelovali prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, brigadir Ivica Matešić Jeremija, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar Igor Černigoj, prof. dr. sc. Robert Bacalja i učenice šestog razreda OŠ Valentina Klarina u Preku s profesoricom Silvanom Mrčelom.

Kako je u pozdravnom govoru naglasio načelnik Općine Preko Jure Brižić, ljetnikovac u Malom Lukoranu slavu ponajprije duguje pjesniku Petru Preradoviću, zetu plemićke obitelji De Ponte, koji je na tome mjestu napisao hrvatsku budnicu „Zora puca, bit će dana“.

Profesor Bacalja, rođeni Prečanin, ustvrdio je kako je 200. obljetnica Preradovićeva rođenja prava prigoda da se prisjetimo pjesnikova života, na kojega je snažno djelovao upravo boravak u Zadru i Lukoranu.

– Mi smo kao djeca u Preku često razmišljali o tome kako je tu, u našoj blizini, veliki književnik pisao i započeo svoj književni rad. Možda i ovdje u Preku, iako za to nemamo dokaza. Ali poveznicu Preradovića i Preka nalazimo i kod jezikoslovca Ante Kuzmanića, pokretača „Zore dalmatinske“, koji je pokopan na Školjiću. A, kao što znamo, u prvom broju „Zore“ Preradović je objavio pjesmu „Zora puca, bit će dana“, podsjetio je prof. Bacalja, koji je održao predavanje “Preradović i Zadar”.

Obitelj Preradović, kroz romansirano biografsko djelo „Pave i Pero“ Paule pl. Preradović, unuke velikoga književnika, predstavio je prof. dr. sc. Tihomil Maštrović.

U svom predavanju, naslovljenom „Vječno šume vode oko Lukorana…” (hrvatske teme u književnom opusu Paule pl. Preradović) govorio je o velikoj ljubavi Petra Preradovića i njegove supruge, zadarske plemkinje Pavice de Ponte, koju je Paula pl. Preradović opisala na temelju pisama što ih je Petar razmijenio s Pavicom.

– Roman počinje i završava poglavljem “Vječno šume vode oko Lukorana”, asocirajući arkadijsko mjesto sreće i zadovoljstva, zazivajući mjesto ljubavi Pave i Pere, mjesto gdje on, beskrajno osamljen nakon njezine tragične smrti, pokušava naći nadu, to više jer je i njegova pjesnička lira, što se prvotno oglasila upravo u toj oazi mira, zaprijetila da zauvijek zamukne, ali isto tako asocirajući prolaznost zemaljskih stvari, ispraznost i ništavnost tzv. pjesničke slave, nasuprot čudesnoj nedodirljivosti vječne ljepote, kazao je prof. dr. sc. Tihomil Maštrović te dodao kako su posebno lijepo opisani događaji što su mladi par vezali u ljetnikovcu u Malom Lukoranu.

Paula pl. Preradović rođena je 12. listopada 1887. u Beču. Živjela je i u Puli, proputovala cijelu hrvatsku obalu i autorica je teksta austrijske državne himne „Land der Berge, Land am Strome“. Za života je objavila nekoliko zbirki poezije i proze. U svojim književnim djelima često je posezala za temama vezanima uz hrvatsku povijest i prirodne ljepote Hrvatske, osobito njezine jadranske obale. Štoviše, istaknuo je prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, može se ustvrditi da su gotovo sva Paulina prozna djela, a i neka pjesnička, uzeta iz hrvatske prošlosti.

Zanimljivo predavanje o poštanskoj marki posvećenoj Petru Preradoviću održao je Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar i autor idejnog rješenja prigodne omotnice i prigodnog žiga posvećenog 200. obljetnici rođenja Petra Preradovića. Marku je izdalo Hrvatsko filatelističko društvo Zadar u suradnji s Društvom hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru i OŠ Petra Preradovića Zadar.

– Trebalo je proći 200 godina od Preradovićeva rođenja i 100 godina od izdanja prvih hrvatskih poštanskih maraka pa da hrvatski pjesnik Petar Preradović zasluženo dobije svoju poštansku marku. Hrvatska pošta je 19. travna pustila u promet prigodne poštanske marke na temu “Znameniti Hrvati”. Prva marka u seriji posvećena je 200. obljetnici rođenja Petra Preradovića, a autor maraka je Luka Juras, dizajner iz Zagreba. Zanimljivo je da ni jedna od prethodne četiri države Preradoviću nije posvetila poštansku marku iako je on to po svemu zaslužio Nije to učinila ni Austro-Ugarska u kojoj je Preradović živio i radio, ni ona kratkotrajna Država Slovenaca Hrvata i Srba, ni NDH koja je bila u ratu te su motivi na markama bile usmjereni ratnim potrebama, a ni Jugoslavija za 45 godina svoga postojanja, pojasnio je Černigoj te dodao kako je marka tiskana u nakladi od 100.000 primjeraka, a u samo nekoliko dana otkad je puštena u promet 19. ožujka – rasprodana je u pošti na zadarskom Poluotoku, a kupili su je učenici i nastavnici OŠ Petra Preradovića.

O školovanju hrvatskih časnika na Terezijanskoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu, koju je pohađao i Petar Preradović, ali i Antun Mihanović, Slavko Kvaternik, Ivan Mertz i mnogi znameniti Hrvati, govorio je brigadir Ivica Matešić Jeremija, a drugog dana obilježavanja 200. obljetnice Preradovićeva rođenja učenice šestog razreda OŠ Valentina Klarina Nika Ivanov, Dorotea Kolega, Sara Vidov, Simona Škrokov, Sara Štrmelj i Dora Kralj, članice novinarske grupe, s profesoricom Silvanom Mrčelom posjetile su Mali Lukoran i ljetnikovac obitelji De Ponte.

Tema njihove reportaže koja će biti objavljena na web stranici OŠ Valentina Klarina bit će 2. dani Petra Preradovića i pjesnikov boravak na otoku Ugljanu.