Pašmanski učenici u nacionalnom projektu „Čitamo mi, u obitelji svi“

Pašmanski učenici u nacionalnom projektu „Čitamo mi, u obitelji svi“

NEVIĐANE – Učenici trećeg razreda OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima šestu godinu zaredom sudjelovali su u projektu „Čitamo mi, u obitelji svi“ u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Projekt je to koji promiče i potiče čitanje u obitelji s ciljem osvješćivanja važnosti razvoja vještine čitanja, a privukao je 135 škola, 125 knjižničara, 249 razreda i 4329 učenika.

– U projekt smo se uključili u drugom krugu, a sudjelovalo je 12 učenika: Luka, Leo, Barbara, Ane, Toni, Sebastijan, Luka, Dorijan, Ivan, Petra, Antonela i Gabrijela. Knjige smo u “putujućem” ruksaku podijelili u sedam tematskih cjelina – zbirke priča za djecu, stripovi i grafički romani, knjige za odrasle, slikovnice, popularno-znanstvene knjige, knjige za slobodno vrijeme te priručnici za odgoj i obrazovanje kako bi svi članovi obitelji pronašli nešto zanimljivo za čitanje. U ruksaku je, osim knjiga, bila i Bilježnica dojmova u koju su učenici zapisalivali i crtali svoje doživljaje o zajedničkom čitanju s obitelji, pojasnila je knjižničarka pašmanske Maja Vujević, koja je u suradnji s učiteljicom trećeg razreda Anamarijom Jerković vodila projekt.
Uključivanjem u projekt svaki školski knjižničar imao je pravo nabaviti po osam novih kvalitetnih knjiga za svaki treći razred u svojoj školi po znatno povoljnijoj cijeni od standardne.
– Svaki tjedan jedan je učenik nosio ruksak kući i čitao s obitelji. Knjige su “putovale” iz obitelji u obitelj i svima donijele druženje, opuštanje te kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Dojmovi učenika i roditelja bili su više nego pozitivni, a knjige su sada uključene u fond knjižnice i mogu se posuditi za čitanje, istaknula je knjižničarka Maja Vujević.