Klapa Munita i Mladen Grdović u novoj pjesmi „Ovo je Dalmacija“

Klapa Munita i Mladen Grdović u novoj pjesmi „Ovo je Dalmacija“

Dalmacija. Vječna inspiracija svakoj klapi. Njene su ljepote, težačka i bremenita prošlost duboko utkane u dušu i identitet svakog dalmatinskog čovjeka.

U svojoj novoj pjesmi pod nazivom „Ovo je Dalmacija“ Klapa Munita opet pjeva o Dalmaciji, ali ovoga puta pokušava postaviti pitanje: do kada će biti naša? Kroz simbolične poruke unuka i djeda, sa strepnjom gledaju što se oko nas događa – uzimaju nam je, dan po dan, komadić po komadić, a da pritom ne znaju ništa o njoj. Zapitajmo se – je li novac baš sve, vrijedi li za njega prodati sve ono što su generacije težaka u krvi i znoju priskrbile, često otimajući šaku zemlje od živog kamena?

Autor teksta i glazbe, član klape Vjekoslav Šuljić od početka je znao – za pjesmu sa ovakvom porukom klapi se treba pridružiti čovjek kojemu je Dalmacija u krvi, koji ju je proslavio u svojim pjesmama, veliki prijatelj Munite, neponovljivi Mladen Grdović. Klapa je zajedno sa Mladenom do sada snimila nekoliko njegovih pjesama, a vječna će uspomena ostati osvojeni Grand Prix Splitskog festivala 2016. sa „Ostavljam vas moji najdraži“. Ovoga puta Mladen je gost na pjesmi Munite, čime se samo potvrđuje dugogodišnje prijateljstvo i glazbena suradnja.

Okruženi surovom realnošću, Klapa Munita i Mladen podsjećaju – ne smijemo izgubiti ni prodati ono što nas čini dalmatinskim ljudima, moramo očuvati ovaj mali komadić raja, naše običaje, i našu dalmatinsku pismu. Klapa Munita pjesmom poručuje – Dalmaciju moramo čuvati, voljeti, mora nam biti u mislima i pjesmama, i ne smijemo je nikad uzimati zdravo za gotovo, jer je sve u njoj stečeno teško, a nestaje brzo i lako.

Pjesma je snimljena u studiju „Twenty Twenty“, glazbeni aranžman je djelo Jere Šešelje, bubnjeve je odsvirao Goran Šućurović, a nadahnute gitarske dionice Karlo Žampera. Za glazbeni video spot zaslužan je dvojac Davor Strenja i Damir Matešić, a sniman je na atraktivnim lokacijama u Lukoranu (Glumo), brdu Orjak kod Kali i u akvatoriju oko Telašćice.

Novu pjesmu “Ovo je Dalmacija” zadarska će klapa 21. srpnja predstaviti na festivalu “Večeri dalmatinske pisme” u Kaštelima, na kojem su do sada pet puta uspješno nastupili osvojivši čak 10 glazbenih nagrada.