Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

MEMENTO VIVERE Stoljetni bunari dio su priče koja nikada neće presušiti

Predivnu posvetu kamenim bunarima, čuvarima polja i života, „ispisala“ je izložbom fotografija u nedjelju navečer u POU Dom na žalu u Preku Udruga Teatar od soli iz Tkona.

Nije riječ o samo još jednom u nizu podsjetnika na stara vremena, jer bunari su priča koja traje, koja nikada neće presušiti, ali da bi opstali, da bismo ih svrstali pod egidu memento vivere, potrebna im je naša pomoć.

Zato je cilj izložbe posvećene tim kamenim izvorima života osvijestiti kod posjetitelja važnost njihova očuvanja.

Sve te poruke na prekrasnim fotografijama Jana Zalovića donio je kreativni tim Teatra od soli – Ana Dalbello, Draga Cukina i Dražen Pribilović.

Izložba “Kamen iz vode, čuvar polja” dio je projekta Nevidljivi Pašman Udruge Teatar od soli iz Tkona i projektnog partnera Zavičajnog muzeja Biograd n/m. Projekt je podržalo i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Izložbu prati bogata brošura koja sadrži informacije o povijesti bunara, njihovoj gradnji, upotrebi kroz stoljeća i njihovu kulturnom značaju.

Autori su istražili i dokumentirali bunare, proširili i jednostavnim jezikom približili sliku i svrhu te život oko bunara. Fotografije prikazuju ljepotu, značaj bunara te posebnost arhitektonskog izričaja u ruralnom krajoliku otoka Pašmana.

-Ovi bunari, mnogi od njih stariji od stoljeća, svjedoci su bogate povijesti i kulturne baštine našega kraja, naglasila je na otvorenju Ana Dalbello te pojasnila značenje imena udruge Teatar od soli:

„Kreativni tim postoji da bismo održali i kreativno regulirali dnevni unos soli koji je neophodan za život, a iznosi 5 grama, što je ekvivalent 15-minutnog bavljenja teatrom dnevno. Teatar je također neophodan za život. A naš san je stvoriti kulturne solane koje će njegovati, čuvati, stvarati i promovirati duh mjesta i njegove zajednice. Da nema “Teatra od soli” ne bi bilo ni konzervacije elemenata koji čine kulturu, a to bi značilo da nestane zajednica“.

U programu otvorenja nastupila je Ženska klapa Lavandiere, a izložba “Kamen iz vode, čuvar polja” može se razgledati do 12. srpnja, svaki dan od 19 do 22 sata.