OPG Škopić šampion 11. Dana maslina otoka Ugljana

OPG Škopić šampion 11. Dana maslina otoka Ugljana

Iako prošlu maslinarsku godinu uljari i maslinari neće pamtiti po dobrome, na 11. Dane maslina otoka Ugljana prijavljeno je 20 maslinovih ulja, a prema ocjeni stručnoga suda, šampionsko ulje drugu godinu zaredom proizveo je OPG Vojka Škopića iz Ugljana.

Uime organizatora, Turističke zajednice Općine Preko, direktor Ivan Košta zahvalio je maslinarima na sudjelovanju te svima koji su se uključili u popratni program završne manifestacije jer, kako je naglasio, ono po čemu nas i domaći i strani gosti prepoznaju jest njegovanje izvornosti i tradicije. A naš otok nadaleko je poznat upravo po tisućljetnom maslinarstvu.

Ulja je na ocjenjivanje prijavilo 17 maslinara iz Zadarske županije te jedan iz Istarske, a zahvalnice za sudjelovanje dobili su: Kristijan Hromin, Svetko Bilan, Davor Vukić, OPG Ana Jureško, Branko Franov, Vjenceslav Masar, Sunajko Končurat, Davor Stipanov, OPG Marin Matešić, OPG Badnje, Nikola Knežević i Nediljko Mavra.

Diplomu za djevičansko maslinovo ulje osvojio je gospodin Ivan Arapović, a brončanu plaketu i poklon-paket sponzora Bure d.o.o. OPG Vojko Longin.

Srebrnu plaketu osvojili su OPG Lungić, koji je uz HOP proizvode dobio i poklon-bon sponzora za meljavu maslina u Uljari PZ Banj,
OPG Škrinjar Valter te OPG Marin Matešić, koji je dobio maslinočistač sponzora Agroplant d.o.o.

Samo tri ulja ove su godine dobila zlatnu medalju, i to sva tri iz maslinika na području mjesta Ugljan. Na trećemu je mjestu OPG Škopić, drugo mjesto pripalo je Nikši Ivancu, a šampion 11. Dana maslina otoka Ugljana je OPG Škopić Vojka Škopića iz Ugljana.

U programu prije same dodjele nagrada, na rivi je održan ŠUG festival – sajam otočnih proizvoda, na kojemu su nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod i lokalni proizvođači predstavili autohtone otočne proizvode – likere, rakije, marmelade, džemove, proizvode od maslinova drva, nakit, prirodnu kozmetiku…

Pod vodstvom Vesne Zalović iz Tkona, dobitnice oznake Hrvatski otočni proizvod, održala se dječja radionica izrade keksića od maslinova ulja, a ispred Doma kulture Šime Marcelić i Mladenka Mašina vodili su radionicu degustacije maslinova ulja, na kojoj su polaznici učili kako pravilno kušati maslinovo ulje i kako razlikovati kvalitetna od nekvalitetnih ulja.

Posjetitelji su imali priliku i probati najbolja ovogodišnja ulja, a nakon službenog dijela svi su mogli uživati u dalmatinskim jelima poznatoga kuhara Renata Kraljeva.

U glazbenom dijelu nastupili su Udruga Điran i Klapa Kontrada, a za tehničku podršku bio je zadužen Luka Košta.

Dane maslina otoka Ugljana organizirala je Turistička zajednica Općine Preko uz potporu Turističke zajednice Zadarske županije, a suorganizatori su bili Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar i Općina Preko.

Kako je protekla završnica 11. Dana maslina otoka Ugljana, pogledajte u FOTOGALERIJI