Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Otoci Zadarske županije u fokusu OECD-a i MRRFEU-a

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA bila je domaćin posjeta Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj OECD-a i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU).

Studijski posjet aktivnost je u sklopu projekta „Poboljšanje kvalitete višerazinskog upravljanja i jačanje otpornosti otočnih gospodarstava Hrvatske, Grčke i Švedske“.

Projekt provode OECD, nadležno hrvatsko ministarstvo – MRRFEU, u suradnji s Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama Europske komisije DG REFORM te partnerima iz Grčke i Švedske.

Zadarska županija je uz Dubrovačko-neretvansku županiju odabrana kao pilot lokacija predmetnog projekta OECD-a i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije upravo zbog svoje karakteristične otočnosti izražene kroz najveći broj nastanjenih otoka prema Popisu stanovništva iz 2021. godine među obalno-otočnim županijama (18 nastanjenih otoka) i raznolikosti tog područja koje obuhvaća otoke u specifičnom položaju, udaljene pučinske otoke, ali i premoštene otoke sa većim brojem stanovnika te male otočne zajednice (poput Babca sa samo četiri stanovnika ili Ošljaka sa 35 stanovnika).

-Važnost ovog posjeta, a i projekta općenito je izrazito velika. Riječ je o projektu koji se odvija u okviru procesa pristupanja Republike Hrvatske OECD-u. Kroz obuhvatne sastanke i prezentacije približili smo gostima mogućnosti i izazove gospodarske aktivnosti na otocima. Upoznali su se i s višerazinskim upravljanjem otocima, tj. regionalnim razvojem i poslovnima iz nadležnosti županije te gradova i općina,  pojasnila je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

Fokus posjete OECD-a i nadležnog Ministarstva bio je kroz polustrukturirane istraživačke intervjue dobiti uvid u način upravljanja otocima i uvjete rada na otocima. Intervjui su provedeni kroz tematske sastanke prema područjima strateških prioriteta otočnog područja – demografskih promjena na otocima, jačanje višerazinskog upravljanja i suradnje, održivo upravljanje otočnim resursima i okolišem te povećanje konkurentnosti otočnih gospodarstava kroz inovacije i povezanost.

Svrha i cilj projekta i održanih sastanaka jest u poboljšanju višerazinskog upravljanja, razvoju i provedbi učinkovitih strategija za razvoj gospodarstva otoka te unaprjeđenje zelene i digitalne tranzicije.

Sastanci su održani 12. i 13. lipnja 2024. godine na Ugljanu i Pašmanu (u Preku i Tkonu) te u Zadru na Sveučilištu u Zadru. Na tematskim sastancima, uz goste i domaćina – Agenciju ZADRA NOVA, sudjelovale su brojne organizacije, među kojima su: Zadarska županija, Općina Preko, Općina Tkon, Općina Pašman, Grad Zadar, Ribarska zadruga Omega 3 Kali, Srednja škola Bartula Kašića Pag, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Zadar, Sveučilište u Zadru, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zadar te Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije.

Dio studijskog posjeta bio je i obilazak gospodarskih subjekata na otocima – brodogradilišta Nauta Lamjana d.d. iz Kali i OPG-a Matulić iz Pašmana.