Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Na donatorskom koncertu za obnovu „store crikve“ prikupljeno 3398 eura

Na donatorskom koncertu za obnovu “store crikve”, koji se u nedjelju navečer održao u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku, prikupljeno je 3014 eura, 300 američkih dolara i 100 kanadskih dolara ili ukupno 3398,76 eura.

Koncert pod nazivom „Kraljice krunice, moli za nas!“ organizirala je Udruga Priješka luzarica, a u programu su nastupili Udruga žena Luzor, Ženska klapa Lavandiere, mezzosopranistica Ivanica Vunić, Ivana Vrban, klavir, Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar.

Župnik don Filip Kucelin u uvodnoj je riječi pozdravio sve koji su se odazvali ovoj plemenitoj akciji te podsjetio da je Udruga Priješka luzarica osnovana u svrhu očuvanja kulturne baštine, a s glavnom namjerom da pomogne u prikupljanju sredstava za obnovu stare župne crkve Gospe od Ružarija u Preku.

Stara župna crkva mjesto je brojnih krštenja, vjenčanja kao i počivalište starijih generacija Prečana. Ujedno je simbol vjere i tradicije te najznačajnija povijesna građevina u Preku. Nažalost, već je dugo zapuštena te joj je potrebna temeljita obnova.

-U dogovoru sa župnikom don Filipom Kucelinom i načelnikom Općine Preko Jurom Brižićem, udruga je donijela plan obnove crkve prema kojemu bi se najprije krenulo u sanaciju crkvenog zvonika jer se ove, 2024. godine, puni 180 godina od njegove gradnje. S ciljem prikupljanja donacija za obnovu crkve, udruga će organizirati donatorske koncerte te različita kulturno-umjetnička događanja, kazala je predsjednica udruge Diana Sorić.

Zahvalila je na podršci Općini Preko, koja će za rješavanje dijela projektne dokumentacije donirati 5000 eura, te svim sudionicima i donatorima.

Podsjetila je da se donacije i dobrovoljni prilozi mogu uplatiti na račun udruge otvoren kod OTP Banke:
IBAN: HR 9224070001100664672
BIC: OTPVHR2X