EU IZBORI U Općini Preko bit će otvoreno osam biračkih mjesta

EU IZBORI U Općini Preko bit će otvoreno osam biračkih mjesta

U nedjelju, 9. lipnja, od 7 do 19 sati, održat će se izbori za Europski parlament. U Hrvatskoj i inozemstvu 3,731. 860 hrvatskih birača ima pravo birati 12 hrvatskih zastupnika.

Natječe se 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne, uz liste stranaka HDZ-a, Mosta, Možemo, DP-a, SDP-a i drugih, tu su i dvije nezavisne liste.

Nedjeljni izbori četvrti su europski izbori za Hrvatsku. Prvi su održani 14. travnja 2013. godine, prije službenog ulaska Republike Hrvatske u EU 1. srpnja te godine. Tada je birano 12 zastupnika, a mandat im je trajao samo godinu jer su se sljedeće, 2014. godine, održavali redoviti europski izbori. Posljednji europski izbori održani prije pet godina, bili su u svibnju 2019. godine.

Oko 370 milijuna birača u Europskoj uniji birat će novi, 10. saziv Europskog parlamenta, koji će u sljedećih pet godina zajedno s vladama država članica oblikovati politike Europske unije.

Izbori se održavaju od 6. do 9. lipnja. Prvi kreću Nizozemci, u četvrtak 6. lipnja, u petak i subotu glasaju Česi, u subotu su izbori u Latviji, na Malti i u Slovačkoj, a u svim ostalim članicama izbori su u nedjelju, 9. lipnja.

Bira se 720 zastupnika, 15 više nego u prethodnom sazivu. Broj zastupnika iz svake pojedine članice određuje se prema broju stanovnika, prema načelu tzv. degresivne proporcionalnosti – što neka zemlja ima više stanovnika to više je potrebno glasova za izbor jednog zastupnika.

Ugovor o EU-u određuju da neka zemlja može imati najviše 96 (Njemačka), a najmanje šest zastupnika (Cipar, Luksemburg, Malta). Hrvatska bira 12 zastupnika.

Rezultati izbora moći će se objavljivati tek nakon zatvaranja birališta u svim državama članicama, u nedjelju nakon 23 sata.

Zastupnički klubovi u Europskom parlamentu nisu organizirani prema državljanstvu zastupnika nego prema političkoj pripadnosti.

Na području Općine Preko od 7 do 19 sati bit će otvoreno osam biračkih mjesta:

LUKORAN – PODRUČNA ŠKOLA VALENTIN KLARIN
OŠLJAK – STARA ZGRADA OSNOVNE ŠKOLE NA OŠLJAKU
POLJANA – PODRUČNA ŠKOLA VALENTIN KLARIN
PREKO – DJEČJI VRTIĆ LASTAVICA
RIVANJ – MJESNI ODBOR RIVANJ
SESTRUNJ- MJESNI ODBOR SESTRUNJ
SUTOMIŠĆICA – PODRUČNA ŠKOLA VALENTIN KLARIN
UGLJAN – PODRUČNA ŠKOLA VALENTIN KLARIN