Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Potpisani ugovori za zapošljavanje pružatelja usluga u projektu “Otočke ruke pomoći”

Projekt “Otočke ruke pomoći”, koji će Općina Preko provoditi u sklopu četvrte faze programa „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, počet će u ponedjeljak, 3. lipnja.

S osam pružatelja usluga, koji će brinuti o 48 korisnika, starijih i osoba s invaliditetom, u vijećnici Općine Preko potpisani su ugovori o zapošljavanju.

Općinski načelnik Jure Brižić istaknuo je da četvrta faza programa “Zaželi” traje 32 mjeseca, što je prije svega dobro za korisnike, ali i za pružatelje usluga.

-Projektom “Otočke ruke pomoći” povećat će se socijalna uključenost te će se prevenirati institucionalizacija ranjivih skupina u Općini Preko. Potporom i podrškom u svakodnevnom životu, unaprijedit će se kvaliteta života 48 starijih i osoba s invaliditetom koje su se prijavile, ovoga puta iz svih mjesta osim iz Ugljana, dodao je.

Podsjetio je da su usluge za 48 korisnika besplatne, a pružatelji usluga će 32 mjeseca brinuti o organizaciji prehrane (pomoć u pripremi obroka, pomoć u nabavi hrane i dr.), obavljanju kućanskih poslova (pranje posuđa, pospremanje stambenog prostora, donošenje vode, ogrijeva, i sl., organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština i dr.), održavanju osobne higijene (pomoć u oblačenju i svlačenju, u kupanju i obavljanju drugih higijenskih potreba i dr.

Jednom mjesečno bit će osiguran paket kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština za svakog pripadnika ciljne skupine.

Ukupno trajanje projekta, koji sufinancira Europska unija, odnosno Europski socijalni fond, je 36 mjeseci. Za projekt “Otočke ruke pomoći” Ministarstvo rada i socijalne skrbi odobrilo je Općini Preko 384.000 eura (sto posto traženog iznosa).