Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Velika plesna predstava o djevojčici malenoj kao palac

Kako biti malen, malen kao palac? U ovom slučaju Palčica, a biti velik, gotovo poput Golijata!

Pokazalo nam je to subotnje gostovanje u Domu na žalu Umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina s plesnom predstavom “Palčica”. Trideset i sedam djevojčica, plesačica osnovnoškolskog uzrasta, pod redateljskom i koreografskom palicom baletnog plesača Vitalija Koka, ispričalo je scenskim pokretom pravih profesionalaca planetarno poznatu priču o djevojčici Palčici.

Jednosatna plesna predstava, kakva dosad nije viđena u Preku, priuštila je, nažalost poslovično malobrojnoj publici, vrhunski umjetnički doživljaj, spoj modernog i klasičnog, predivne scenografije i koreografije, magične glazbe pune iščekivanja novih scena, novih pokreta…

Gostovanje Umjetničke škole Matka Brajše Rašana plod je suradnje s Glazbenom školom Blagoja Berse iz Zadra, Područnim odjelom Preko, koji je 28. travnja sudjelovao na 3. Plesnom susretu u Rapcu u povodu Svjetskoga dana plesa u organizaciji gostiju iz Labina.

Predstava “Palčica” ovogodišnja je završna plesna predstava Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, premijerno izvedena 20. svibnja u Labinu. Riječ je o predivnoj priči za djecu Hansa Christiana Andersena o maloj djevojčici veličine palca. Pouka priče je da ćemo u životu nailaziti na mnoge probleme i prepreke. Mnogi će nas pokušati navesti da radimo nešto što ne želimo, ali dok smo vjerni sebi, pošteni i dobri, baš poput Palčice, prevladat ćemo prepreke i za nagradu dobiti ono što je najbolje za nas. „Palčica“ je priča o srčanosti i snazi koja ne proizlazi iz veličine tijela nego iz čistoće duše.

U predstavi sudjeluju učenice Umjetničke škole Matka Brajše Rašana Matične škole Labin, Područnog odjela Lovran, Područnog odjela Buzet i pripremni plesni razredi, a u glavnoj je ulozi Anđela Glavić.

Koreografi su Melita Spahić Bezjak, Katarina Barešić, Marjam Ristić, Oksana Kožul, kostimografkinja Višnja Požar, autor glazbe, vizuala i video-projekcije Sandi Bratonja, a scenografiju i libretto potpisuje redatelj i koreograf Vitalij Klok.

Tri uvodne plesne točke izvele su učenice Glazbene škole Blagoja Berse, Područnog odjela Preko.

Fotografsku priču o malenoj Palčici pogledajte u GALERIJI