Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Preko posjetili hodočasnici Župe sv. Kancija iz Lanišća

Predvođeni svojim župnikom, vlč. Josipom Mašinom, rođenim Prečaninom, protekli vikend Preko su posjetili hodočasnici iz Župe sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile iz Lanišća, Roča i Huma u Istri.

U svojim domovima, 43 hodočasnika ugostile su preške obitelji, a u sklopu posjeta gosti iz Lanišća, Roča i Huma upoznali su se s poviješću Preka, običajima, tradicijom i otočnim načinom života. Za neke je to bio i ponovni susret s poznanicima koje su upoznali prije pet godina kada su Prečani s oratorijem “Križina” gostovali u Župi Lanišće.

-Svi moji župljani bili su prvi put u Preku i oduševljeni su gostoprimstvom, toplinom i prijateljskim dočekom. Obišli smo spomenik pokojnom Ivi Mašini, njegov grob na Školjiću, spomenik stradalim lavandijerama… Bilo je to uistinu nezaboravno druženje koje ćemo zauvijek pamtiti, osobito večernji koncert zbora Condura Croatica u preškoj crkvi i zajednički večernji domjenak, kazao je vlč. Mašina.

Dodao je da ih se posebno dojmila priča preškoga župnika, don Filipa Kucelina o Ivi Mašini te još jednom zahvalio domaćinima, preškim obiteljima, Turističkoj zajednici Općine Preko, Općini Preko, Udruzi žena Luzor i svim volonterima koji su sudjelovali u organizaciji boravka hodočasnika iz Lanišća, Roča i Huma u Preku.