CNN: Ugljan i Pašman krase maslinici, šljunčane uvale te pješačke i biciklističke staze

CNN: Ugljan i Pašman krase maslinici, šljunčane uvale te pješačke i biciklističke staze

CNN je izdvojio pet hrvatskih mjesta na obali koji imaju nevjerojatan spoj povijesti, kulture i očaravajućih krajolika. Napominju da su tu i deseci otoka, od kojih su mnogi nenaseljeni, prenosi N1.

Zadar je veći grad koji nas vraća u prošlost, točnije u rimsko doba. Zakoračite li u središte najstarijeg hrvatskog grada, dobit ćete uvid u ono što povijest ove zemlje čini tako fascinantnom.

Prošetate li zadarskom rivom, u 21. stoljeće vratit će vas umjetničke instalacije Nikole Bašića koje su postale glavna atrakcija. Uz zvukove Morskih orgulja uživajte u instalaciji “Pozdrav suncu”.

Ne treba zaboraviti ni na Zadarski arhipelag od 300-ak otoka uz zadarsku obalu. Dva najbliža i najlakše dostupna su Ugljan i Pašman, a krase ih maslinici, razvedene šljunčane uvale te niz pješačkih i biciklističkih staza.

Silba, udaljena oko tri sata vožnje trajektom od Zadra, mjesto je na kojem nisu dopušteni automobili, a tijekom ljetnih mjeseci zabranjeni su i bicikli. Njegov manji susjed, Olib, nalazi se na istoj trajektnoj ruti.

Na Dugom otoku pronaći ćete mala ribarska sela, stare jugoslavenske vojne bunkere za podmornice i Veli rat – najviši svjetionik na Jadranu.

Otočna skupina od 89 otoka koje CNN opisuje kao puste i izrazito lijepe, a koji su idealni mjesto za opuštanje i bijega od brzog načina života jer na otocima nema vode ili struje, samo kišnica, plin i solarna energija. Zapravo, nema čak ni stalnog stanovništva, osim neobičnog stada ovaca.

Kad sezona počne, neki od otoka, uključujući Kornate, Priškeru i Levrnaku, ožive. Malo toga možete učiniti ovdje osim plivati, jesti, piti, možda malo planinariti.

Cijeli tekst pročitajte na POVEZNICI

Fotografija Boris Kačan