26. Međunarodni Dani masline ovoga vikenda u Poljani

26. Međunarodni Dani masline ovoga vikenda u Poljani

Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije organizira 26.i 27. travnja (petak i subota) u Zadru i Poljani manifestaciju 26. Međunarodni Dani masline.

Domaćin drugoga dana, 27. travnja, bit će Poljana, gdje će se održati pokazna rezidba maslina, a vodit će je dr.sc. Šime Marcelić i mr.sc. Marijan Tomac.

U Poljani će biti organizirano i natjecanje devet ekipa u kuhanju gulaša od janjetine s bižima te Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda i OPG-ova.

U popratnom programu nastupit će Udruga Tim iz Preka i Klapa Kontrada iz Zadra, a do večernjih sati zabavu i druženje organizirat će Udruga Pojonsko srce.

Prvoga dana, na Vitrenjaku, ispred Jedriličarskog kluba Uskok, u 15 sati bit će svečano otvorenje manifestacije i dodjela godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima: dr.sc. Slavku Perici za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva. Priznanje Nagradu Uzorni maslinar dobit će Nikša Ivanac iz Ugljana, Maslinarsko srce Tomislav Čudina, a Maslinarska nada je Pellegrin Kurtin iz Kali. Nagradu Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobit će Željka Rački-Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Ove je godine na ocjenjivanje stiglo 137 uzoraka ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja – Slovenije, BiH i Crne Gore te jedno ulje iz Španjolske.

Suorganizatori su TZO Preko i Općina Preko.