Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Premijer Plenković uručio otočanima ugovore vrijedne 150 milijuna eura

U sklopu Programa za razvoj otoka u 2024. godini te Sporazuma o provedbi ITP-a, danas su u Zadru uručeni ugovori za razvoj otoka vrijedni 150 milijuna eura.

Uz ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Šimu Erlića, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u petak u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i Ugovora za program razvoja otoka 2024.

– Stavili smo fokus na regionalni razvoj županije, što se vidi u Zadru, u zaleđu i na otocima. Uručili smo ugovore vrijedne 150 milijuna eura, za realizaciju 86 kapitalnih projekata. Uz projekte poput Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, važni su nam i oni poput vodovodizacije cijele županije, što uključuje dolazak vode na otoke, istaknuo je.

Ministar Erlić naglasio je da Hrvatska, uz Finsku, jedina u Europi ima poseban Zakon o otocima i prethodnih godina zabilježena su  rekordna ulaganja u otoke.

-Riječ je o projektima od općeg, društvenog i kulturnog interesa, kazao je te dodao da će se iz Programa za razvoj otoka sufinancirati 14 projekata u Primorsko-goranskoj županiji, dva u Ličko-senjskoj županiji, 15 u Zadarskoj županiji, sedam u Šibensko-kninskoj županiji, 19 u Splitsko-dalmatinskoj županiji te 14 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupne vrijednosti 4,09 milijuna eura.

Posebno ga veseli, rekao je, i dodjela sporazuma iz ITP-a.

– Programa je to s kojim smo jako zadovoljni jer smo napravili iskorak u kontekstu financiranja iz europskih fondova. Putem ITP-a smo rezervirali posebna sredstva namijenjena isključivo otocima u iznosu od 150 milijuna eura uz pomoć kojega dajemo otočnim partnerskim vijećima da, pomoću svojih strategija razvoja, definiraju u što će se ulagati u otoke, kazao je Erlić.

Sufinancirat će se ukupno 86 kapitalnih projekata: dva u Istarskoj županiji, 20 u Primorsko-goranskoj županiji, tri u Ličko-senjskoj županiji, sedam u Zadarskoj županiji, osam u Šibensko-kninskoj županiji. 25 u Splitsko-dalmatinskoj županiji i 21 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Plenković je istaknuo kako je prvi put u jednoj financijskoj perspektivi fiksno alocirano 150 milijuna eura za razvoj otoka.

– Naš poanta je bila da pomognemo onima koji u ukupnoj aktivnosti hrvatskog turizma doprinose jednu petinu. Izdvojili smo 42 milijuna eura za održivo upravljanje, očuvanje i korištenje otočkog prostora, 48 milijuna eura za unaprijeđene poduzetničko – javno – društvene infrastrukture, 27 milijuna eura za valorizaciju kulturne baštine i potporu kulturnim uslugama te 33 milijuna eura za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, kazao je Plenković dodajući kako se na taj način strukturira razvoj na otocima.