Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općinama Ugljana i Pašmana iz Programa razvoja otoka odobreno 277.900 eura

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić posjetio je u ponedjeljak otoke Ugljan i Pašman, čijim je jedinicama lokalne samouprave iz Programa razvoja otoka u 2024. godini tim odobreno ukupno 277.900 eura.

Općini Preko za gradnju mrtvačnice unutar novoga groblja u naselju Preko – I. faza odobreno je 67.500 eura, Općini Kali za  rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića Srdelice 61.700 eura, Općini Kukljica za sanaciju krovišta i zamjenu vanjske stolarije na Područnoj školi Kukljica 49.500 eura, Općini Pašman za uređenje Doma Kulture Neviđane 48.800 eura i Općini Tkon za uređenje mjesnih trgova 50.400 eura.

-Općina Kukljica prijavila je projekt na Javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja objavljen u prosincu prošle godine, a potkraj ožujka stigla je vijest o odobrenim sredstvima. Iz općinskog proračuna uložit ćemo još 46.000 eura tako da će ukupno u našu školu biti uloženo 146.000 eura, kazao je općinski načelnik Marin Boško.

Riječ je, dodao je dožupan Šime Vicković, o ulaganjima kojima će se značajno poboljšati uvjeti rada u PŠ Kukljica koja u ovoj školskoj godini broji ukupno deset učenika nižih razreda.

Ugovor o sufinanciranju Općina Kukljica sklopit će s ministarstvom za sredstva iz državnog proračuna te s Osnovnom školom Valentina Klarina Preko za koju je novac osigurala Zadarska županija. Po sklapanju ugovora provest će se postupak nabave, nakon čega slijedi izvođenje radova koji bi trebali biti dovršeni do početka nove školske godine 2024./25.

Ministar Erlić, u čijoj su pratnji bili dožupan Šime Vicković i načelnik Općine Preko Jure Brižić, posjetio je i Općinu Pašman, a u Preku je obišao gradilište budućega Hotela Hilton.

Prema riječima investitora, HOK osiguranja, gradnja Hotela Preko odvija se sukladno rokovima.

Hotel, koji će biti vođen pod brendom Hilton, značajna je investicija za otok Ugljan, Zadarsku županiju i sjevernu Dalmaciju. Uklopljen u krajolik, ne samo arhitekturom, nego i gradnjom kojom poštuje zelene i održive standarde, gostima će nuditi lokalnu gastronomiju, ali i ugođaj otočnog wellbeing doživljaja, istaknuli su te dodali da će, uz usluge hotela, gostima biti na raspolaganju i posebna retreat zona u masliniku i začinskom vrtu uz hotel.

Načelnik Općine Preko Jure Brižić još je jednom izrazio zadovoljstvo zbog gradnje luksuznog hotela u središtu Preka, drugoga u posljednje dvije godine, koji će imati velik značaj i za Ugljan i za Pašman.

Investitor Hotela Hilton u Preku je HOK osiguranje, gradi ga tvrtka Preko d.o.o. koja je u vlasništvu HOK osiguranja, a projekt je vrijedan 12 milijuna eura. Ulaganje se sa 40-ak posto iznosa sufinancira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost jer je odobren projekt na natječaju Ministarstva turizma provedenom početkom prošlog ljeta.