Udruga Nismo same poziva otočane na “Zdravu kavu” u Preku

Udruga Nismo same poziva otočane na “Zdravu kavu” u Preku

Udruga Nismo same iz Zagreba, koja je prošli tjedan proslavila sedmi rođendan, stiže 21. ožujka na otok Ugljan.

U sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, udruga je provela inicijativu „zdrava kava s doktorima“ u 16 gradova diljem Hrvatske s ciljem informiranja, educiranja, povećanja svijesti građana o važnosti prevencije te pružanja podrške onkološkim pacijenticama i njihovim obiteljima.

Projekt je okupio više od 600 sudionika i 56 liječnika, a kako je najavila predsjednica udruge Ivana Kalogjera, projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ sada se, zbog fizičke izoliranosti otoka, a s ciljem daljnjeg informiranja zajednice, širi na hrvatske otoke – Ugljan, Cres i Korčulu, ali i druge.

Domaćin prve otočne “Zdrave kave” bit će Preko, koju uz Udrugu Nismo same organiziraju POU Dom na žalu, Općina Preko i portal Naši školji. Uz edukativno-zdravstvenu akciju „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, u Preku će biti postavljena i izložba „Ja sam snaga“ nagrađivanog fotografa Vjekoslava Skledara.

Glavni je cilj izložbe destigmatizirati onkološke pacijentice kroz fotografske portrete i emotivne priče deset hrabrih žena koje su se susrele s gubitkom kose tijekom procesa liječenja. Izložba se dosad mogla razgledati u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, KBC-u Zagreb, Arena Centru, Velikoj Gorici, Slavonskom Brodu, Mariji Bistrici, a u najavi su i brojne druge lokacije.

Na „Zdravoj kavi“ u Preku sudjelovat će Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica, i Ivona Poljak, psihologinja, Klinika za onkologiju KBC-a Zagreb, te predsjednica i dopredsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera i Goranka Perc, članice Udruge Nismo same i fotograf Vjekoslav Skledar.

“Zdrava kava” održat će se u Hotelu “Dunatovi dvori” u 16.30, a otvorenje izložbe “Ja sam snaga” bit će u 19 sati u POU Dom na žalu.

Udruga Nismo same poznata je po kontinuiranom razvoju novih inicijativa, a u samo sedam godina rada članice su osmislile brojne projekte s ciljem stvaranja bolje budućnosti za onkološke pacijentice. Njihov najpoznatiji projekt je „Nisi sama – ideš s nama!“ za besplatan taksi prijevoz žena oboljelih od raka na kemoterapije. Udruga je do sada osigurala više od 29.000 besplatnih taksi vožnji za 885 korisnica u ukupnoj vrijednosti od više od 262.241,00 eura.

Pokrovitelji “Zdrave kave” u Preku su Hotel “Dunatovi dvori”, Vile Dalmacija i Olive Island Marina.