Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Zbog obilne kiše, DVD Preko intervenirao u Ugljanu, Sutomišćici i Malom Lukoranu

Od nedjelje navečer do ponedjeljka ujutro na zadarskom su području pale 164 litre kiše, a olujno jugo odsjeklo je od kopna većinu otoka.

Prema riječima Frane Jurine iz DVD-a Preko, vatrogasci su imali nekoliko intervencija u toku noći i ranim jutarnjim satima.

-Ispumpavali smo četiri podruma u Ugljanu, jedan u Sutomišćici, dobili smo dojavu i da je poplavljeno prizemlje jedne obiteljske kuće u Malom Lukoranu, ali vlasnik nam je rekao da će sam izbaciti vodu. Na cestama ima dosta kamenja i zemlje, potopljeni su maslinici, vinogradi, vrtovi, najviše na području Lukorana i Ugljana, prema Cezunju, dodao je Jurina.

Voditelj Meteorološke postaje u Zadru Anđelko Vidović kaže da je nevrijeme, praćeno jakom grmljavinom, počelo u nedjelju oko 20 sati i trajalo do ponedjeljka rano ujutro, a najgore je bilo od 22.30 do ponoći. Na zadarskom je području palo kiše kao u pola Hrvatske, a u 14.24 sati zabilježen je najjači udar juga – 25,5 metara u sekundi, što odgovara brzini od oko 98 kilometara na sat.

Poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, najviše zapadni dio grada, vatrogasci su imali 21 intervenciju tijekom noći i 12 u jutarnjim satima, i to u Zadru, Kožinu, Diklu i Petrčanima, u Ninu, Ražancu i Vrsima.

Zbog velikog broja intervencija u Zadru je angažirana i Državna intervencijsku postrojba kao ispomoć vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Zadar, a u ostalim dijelovima županije intervenirala su dobrovoljna vatrogasna društva.

Još uvijek je u prekidu trajektna linija Biograd – Tkon na otoku Pašmanu, a putnici i vozila preusmjeravaju se na liniju Zadar (Gaženica) – Preko na otoku Ugljanu. Do kraja dana u biogradsku luku trebao bi stići zamjenski trajekt “Otok Pašman”.

Fotografije Ingrid Švorinić i Frano Jurina