Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Ljubav prema brodovima pretočena u slikovnicu “Kapetan Toni”

“Toni voli more. Voli u njega skakati, u njemu
se kupati, po njemu ploviti. On voli brodove,
baš sve, al’ od svih najviše trajekte!”

Tako počinje priča o dječaku Toniju i njegovoj najvećoj (zasad!) ljubavi – trajektima, koju je, opet iz ljubavi, prema svome 10-godišnjem sinu, u slikovnicu “Kapetan Toni” pretočila Kaljka Ana Vidov, a ilustracijama obogatila, također Kaljka, Lana Cimera.

Zašto Toni voli brodove, zašto baš trajekte, što nam svima u životu na otoku znače trajekti, koliko ih imamo i kako se svi zovu, danas je Ana Vidov u POU Dom na žalu u Preku otkrila predškolcima Dječjeg vrtića Lastavica, polaznicima skupine Pčelice.

-Slikovnica “Kapetan Toni” posveta je ne samo mome sinu nego svoj djeci na otocima koja svakodnevno putuju brodovima. Nadam se da će slikovnica otkriti barem dio te čarolije i djeci na kontinentu, koja možda nikad nisu plovila trajektom ili su to doživjela samo jednom, ljeti, kazala je Ana Vidov.

Na predstavljanju slikovnice bio je i Jure Brižić, načelnik Općine Preko, koja je financijski potpomogla objavljivanje ovoga, kako smo mogli čuti, jedinstvenog izdavačkog pothvata u Hrvatskoj.

-Slikovnice i igračke za ovaj, predškolski uzrast, kad je riječ o prometalima, uglavnom su posvećene automobilima, kamionima, bagerima… Brodova i trajekata je vrlo malo, a naša djeca upravo preko njih otkrivaju svijet izvan otoka. I zato je slikovnica “Kapetan Toni” jedinstvena na području dječje književnosti i izdavaštva, a, osim toga, ima i veliku emotivnu vrijednost, istaknuo je.

Ana Vidov diplomirana je povjesničarka umjetnosti i profesorica francuskoga jezika i književnosti. Radi kao turistički vodič i članica je  Udruge zadarskih pisaca ZaPis. Lana Cimera završila je srednju prirodoslovno-grafičku školu, smjer urednik dizajner. Osim crtanja, bavi se glazbom i voditeljica je zborova sv. Lovre u Kalima i Obraćenja sv. Pavla u Kukljici.

Slikovnica “Kapetan Toni” može se kupiti u TZO Kali i Narodnoj knjižnici Kali ili se naručiti izravno na autoričin mail: avidov07@gmail.com