Pridružite se adventskom izdanju Večeri priješke kužine

Pridružite se adventskom izdanju Večeri priješke kužine

U sklopu adventskih događanja, 21. i 23. prosinca u Preku će se održati Večer priješke kužine.

Unazad tri godine, Večer priješke kužine održava se u ljetnim mjesecima kako bi se posjetiteljima Preka i otoka Ugljana predstavila tradicionalna priješka kuhinja. Glavnu ulogu ima mala plava riba koja je bila najdostupnija namirnica naših predaka. Ove godine Večer priješke kužine dobila je i adventsku inačicu.

Unutar Mjere 2. “Ulaganja u valorizaciju i promociju ribarske i maritimne baštine” iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. LAGUR Plodovi mora, Općini Preko kao nositelju projekta odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 44.883,92 eura. Projektni partner je Turistička zajednica Općine Preko.

Cilj projekta Večer priješke kužine je valorizacija i promocija lokalnih ribljih proizvoda kroz turističko-gastronomsku ponudu Općine Preko i otoka Ugljana kao ribarstvenog područja s tisućljetnom maritimnom tradicijom.

U Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku, u četvrtak, 21. prosinca u 15 sati, Ivan Longin održat će radionice ribarskih vještina tradicionalne izrade bokobrana i pramcobrana od konopa za brodove te vještine vezanja mornarskih čvorova.

Nakon toga, u 18 sati, predavanje o važnosti plave ribe kao nutritivne namirnice održat će zadarski kuhar Renato Kraljev. Prvi dan manifestacije završit će okruglim stolom. Predavanja radionice i okrugli stol promovirati će tradicionalne ribarske vještine, znanja i običaje, sve u ulozi promicanja ribarske i martimne tradicije i očuvanja ribarske baštine.

U subotu, 23. prosinca u 11 sati Općina Preko i TZO Preko pozivaju stanovnike svih mjesta da se pridruže  Predbožićnom morskom marendinu na Mulu u Preku. Renato Kraljev zajedno sa svojim kolegama pripremat će autohtona jela s naglaskom na modernu kuhinju. Za glazbeni ugođaj pobrinuti će se Jure Brkljača.

Potporu manifestaciji dat će i Udruga žena Luzor iz Preka, koja će u narodnim nošnjama nastupiti kao primjer čuvarica svojih tradicionalnih obilježja i na sebi svojstven način sudjelovati u pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela.

U sklopu aktivnosti izrađen je i novi kulturno-turistički proizvod – kuharica ”Tradicionalna jela otoka Ugljana” radi promocije poticanja konzumacije ribe kao iznimno nutritivne namirnice. Kuharica sadrži recepte tradicionalnih otočnih jela od namirnica s otoka Ugljana. Predstavit će se gastronomske vrijednosti otoka Ugljana koje su vrijedne očuvanja i uvrštavanja u ponudu kroz ugostiteljske objekte i manifestacije. Bit će dostupna široj javnosti, turistima i posjetiteljima, ugostiteljima, otočnom stanovništvu te služiti kao osnova za buduća gastronomska događanja i manifestacije. Također, kuharica će biti dostupna u digitalnom obliku i prevedena na engleski jezik.