Osnovana Udruga za očuvanje kulturne baštine Priješka Luzarica

Osnovana Udruga za očuvanje kulturne baštine Priješka Luzarica

Na inicijativu nekolicine entuzijasta iz Preka, u listopadu 2022. godine utemeljena je Udruga Priješka Luzarica s ciljem promicanja, njegovanja i očuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Jedan od osnivača udruge i njezin prvi predsjednik bio je pokojni Zdravko Klarin.

-Naša je zamisao da okupljamo članove koji će svojim znanjem i iskustvom pomoći u očuvanju kulturnih dobara u Preku, ali i svojim aktivnim djelovanjem sudjelovati u organizaciji kulturnih i glazbenih događanja, predstavljanju knjiga, proučavanju lokalne i zavičajne povijesti i raznih drugih aktivnosti, otkriva predsjednica udruge Diana Sorić.

Udruga trenutačno broji petnaestak članova, zamjenik predsjednice je Josip Gregov, a tajnik udruge Anđelo Miloš. Upravni odbor čine, uz prethodno navedene, Anica Kačan, Šime Marcelić, Jelena Rušev i Sofija Sorić. Članom udruge može postati svaka punoljetna fizička osoba kao i pravna osoba, neovisno o tome gdje ima prebivalište odnosno sjedište.

-Naziv udruge Priješka Luzarica nije slučajno odabran. S osobitim će se marom i entuzijazmom udruga posvetiti očuvanju sakralne baštine koja čini neizostavan dio vjerskog i kulturnog identiteta Preka. Stoga je primarni cilj udruge obnova stare crkve Gospe od Ružarija ili kako je volimo zvati „Store crikve“, najavljuje predsjednica Sorić.

Ta je crkva, objašnjava, gotovo dvjesto godina imala status župne crkve, odnosno do 1965. godine, kada je, nakon gradnje nove crkve Gospe od Ružarija, postala grobljanska. Starijim generacijama Prečana “Stora crikva“ nije bila samo mjesto na kojemu se svakodnevno odvijalo liturgijsko slavlje i gdje se u zajedničkoj molitvi okupljala priješka mladost i starost, nego i „druga kuća, kuća Božja, kamo se utječe u svakoj potrebi i nevolji“, kako svjedoči biskup Marčelić u svojoj knjižici o Preku.

U prvoj je fazi udruga, s don Filipom Kucelinom, župnikom župâ Preko, Poljana i Sutomišćica, započela dogovore oko načina i realizacije obnove crkve, za što će, dakako, biti potrebne donacije.

-Prečani su i do sada neštedimice pomagali u obnovi sakralnih dobara, pa se nadamo da će tako biti i ovaj put. Udruga ima svoju mrežnu  stranicu na kojoj se mogu naći osnovne informacije, pristupnica za članstvo i detalji o načinu na koji se mogu donirati sredstva za obnovu “Store crikve“. Nadamo se da će nas na ovom putu od ideje do realizacije obnove naše crkve pratiti puno dobre volje i dobrote naših mještana u domovini i dijaspori, koji će svojim darom omogućiti da „Storu crikvu“ obnovimo i sačuvamo u znak zahvale našim starima i kao zalog našim mladima, ističe predsjednica Udruge Priješka Luzarica Diana Sorić.