Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

S hladnom frontom kraju je došla još jedna luda ”Silba Vibra” sezona!

Projekt ”Silba Vibra 2023.” počeo je u ožujku i trajao sve do studenoga, a u tih šest mjeseci stanovnici otoka Silbe i njihovi posjetitelji uživali u brojnim sportskim, kulturnim, edukativnim i zabavnim događanjima. Ukupan broj sudionika prelazi pet stotina, a više od trideset volontera brinulo se da sve prođe u najboljem redu, izvijestila je Izvorna folklorna skupina Silba.

Bogat program zasjao je uz financijsku podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva turizma i sporta, Zadarske županije, Grada Zadra i Turističke zajednice mjesta Silba, ali i uz donacije agencije Miatours te tvrtki Montelektro, Tim Kabel i Market Silba (Jadranka).

U proljetnim su se mjesecima održavale akcije čišćenja i pročišćavanja šumskih putova kako bi otok do ljeta zablistao, a s dolaskom toplog ljetnog povjetarca krenule su sportske aktivnosti – škola jedrenja koje su održale Anđi, Rita i Mare Uhoda iz Jedriličarskog kluba Uskok te škole plivanja pod vodstvom Ane Milišić, Tie Batinić i Marte Sorić iz Kluba daljinskog plivanja Silba.

Sredinom srpnja počele su pripreme za manifestaciju ”Dani Silbe” koju Izvorna folklorna skupina Silba održava svake godine u svrhu očuvanja tradicionalnih silbenskih plesova. Jedan od njih je i Silbenski tanac koji je 2017. godine proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom RH.

Zbog velikog broja zainteresiranih polaznika, ove su godine oformljene dvije grupe plesačica i plesača – jedna za djecu od 5 do 10 godina te druga za mlade od 10 do 18 godina. Središnje događanje održano je 13. kolovoza velikim nastupom, potezanjem konopa i glazbenim nastupom grupe TBF i DJ dvojca ”Glazbena kuhinja”.

U srpnju i kolovozu održane su i tri edukativne radionice. Edukaciju ”Ljekovito i aromatično bilje otoka Silbe” održala je Marija Kuljerić, predsjednica Društva Samotvorac i vlasnica OPG Miris Silbe. Uz podršku Dobrovoljnog vatrogasnog društva Silba održana je radionica ”Kako zaštiti otok Silbu od požara?”, u kojoj su predstavnici DVD-a djecu upoznali s vozilima i opremom koji se koriste u gašenju požara. Eugen Motušić održao je predavanje ”Putovanje kroz prošlost otoka Silbe – spomenici kulturne baštine’’, dok je Ana Lukin održala predavanje ”Zaštita i očuvanje vodnih resursa”.

Početkom rujna održano je veliko sportsko događanje ”Toreta Open Water” plivačko natjecanje u kojem je sudjelovalo više od 115 plivačica i plivača. Čak ni pojava meduza oko zadarskih otoka nije spriječila plivače iz Hrvatske i regije da prisustvuju ovom velikom događanju, a  pridružio se Josip Ostrogović, predstavnik i član Uprave ACI d.d., generalnog sponzora Hrvatskog saveza daljinskog plivanja. Organizatori sportskog događanja, KDP Silba i KDP Donat, ovim sportskim događanjem svake godine privuku sve veći broj plivača i ljubitelja daljinskog plivanja.

Kao što sve u životu kruži, tako je i “Silba Vibra” projekt zaokružio svoje događanje te u listopadu ponovno održao volontersku akciju pročišćavanja šumskih putova. Otvorena je nova dionica puta u portu sv. Ante koja spaja dva postojeća šumska puta, a koja će budućim šetačima i ljubiteljima prirode omogućiti kružno putovanje silbenskom šumom.

Izvorna folklorna skupina Silba te partneri Društvo Samotvorac i Klub daljinskog plivanja Silba zahvaljuju se svim donatorima, volonterima, polaznicima i široj javnosti koja je omogućila da se ovaj projekt provede u potpunosti kako je zamišljen i na dobrobit svih koji su bili dio njega.

Fotografije Izvorna folklorna skupina Silba