Projekt Welcome Taste predstavljen budućim partnerima na Ugljanu i Pašmanu

Projekt Welcome Taste predstavljen budućim partnerima na Ugljanu i Pašmanu

U organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije, te u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama i tvrtkom Quanarius d.o.o., održane su radionice i predstavljanje budućega turističkog proizvoda Welcome Taste.

Budući da Turistička zajednica Zadarske županije pokreće projekte razvoja održive destinacije, a na temelju već postojećih polaznih projekata, poput označavanja kvalitete u obiteljskom smještaju Welcome i programa Razvoja i unapređenja ponude enogastronomskog turizma, započeo je proces identificiranja partnera za suradnju čiji je predmet stvaranje dodatne ponude, povezivanje lanaca lokalne proizvodnje i distribucije te razvoj koncepta zelene i održive destinacije.

Za otoke Ugljan i Pašman radionice su održane 20. i 21. studenoga, s naglaskom na OPG-ove koji trenutačno prodaju proizvode „na kućnome pragu“, OPG-ove koji uzgajaju namirnice kojima opskrbljuju restorane, odnosno imaju nasade kojima bi mogli u budućnosti surađivati s restoranima; posluju u turizmu u obliku ugošćavanja gostiju s kušanjem proizvoda, kao i one potencijalne OPG-ove koji bi mogli surađivati na projektu na neki od prethodno navedenih načina, ali trebaju stručnu pomoć u tome.

-Dvije su osnovne smjernice kojima TZ Zadarske županije s partnerima želi razvijati održivost, a to su premium ponuda kao autentična, lokalna i autohtona te jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana, strategija „od polja do stola“ s naglaskom na trendove potražnje za svježom i manje prerađenom hranom iz održivih izvora i potrebe za kraćim lancima opskrbe, kazala je Mihela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Istaknula je da je temeljem takvog usmjerenja TZ Zadarske županije pokrenula značajne aktivnosti u razvoju i brendiranju upravo enogastro turističkog proizvoda, a shodno tome i novi projekt Welcome Taste koji predstavlja ekstenzije projekata Welcome i Gastro na partnerske oblike ponude, u ovom slučaju na OPG-ove.

-Konačni je cilj ovog projekta identificirati i osposobiti ta domaćinstva za prihvat gostiju koji će kušati i kupiti njihove proizvode te time stvarati dodatnu ponudu na destinaciji, kao povezivanje poljoprivrede s ugostiteljstvom, zaključila je.

Osim za Ugljan i Pašman, projekt je predstavljen za Pag, Pakoštane, Benkovac, Ravne kotare i Gračac.