Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Ilustracije Marina Franića još jednom udahnule novi život slovima

U Koncertnoj dvorani Kneževe palače u Zadru u petak je predstavljen još jedan projekt na kojemu je svoj dubok i prepoznatljiv trag ostavio ilustrator, Lukoranac Marin Franić.

Riječ je o slikovnici “Kako su slova stvorila riječi” autorice, logopedinje Petre Marušić u Dječjem vrtiću Latica, koja ističe da je ideja za slikovnicu nastala slučajno.

-Točnije, slikovnica je nastala slučajno, mogu reći iz ljubavi prema čitanju i izmišljanju priča djeci. Ovu sam odlučila zapisati jer je imala i tu stručnu vrijednost, tj. radnja u slikovnici je takva da potiče djecu na razvoj predvještina čitanja i pisanja. Nakon dosta vremena sam je pokazala Aniti Rudić (ravnateljica DV Latica, op. a.), njoj se jako svidjela i onda je počeo proces izrade slikovnice, dodaje.

Nakon jednoga posjeta Latici, kreativnom timu priključio se Marin Franić, kojemu je novi projekt bio još jedan novi izazov.

-Bilo mi je izazovno oživljavati slova iz Petrine priče, pretvarati ih iz “obične” forme u neobično u duhu Tvornice mašte. Nekako me vodila ta različitost. Jer svi smo mi različita slova u gomili istih i zajedno tvorimo čvrste riječi. Čak i pojedinačno možemo dovoljno glasno odjeknuti. RAZLIČITO ISTI!, govori Marin.

Ističe da su naslov pisala dvojica Paška, Petrin i njegov sin Paško.

-Ista imena rodila su mi ideju da napravimo nešto drukčije. Njihova slova sam bez puno korekcija kreirao u naslov “Kako su slova stvorila riječi”, prisjeća se.

Zahvaljuje, kaže, Aniti Rudić jer je prepoznala duh Tvornice mašte u jednom posjetu vrtiću.

-Lipo je raditi u timu s našim urednikom Franom Herendon, naklada Panacea, Anitom na kormilu, Petrom Kuzmić koja je zaslužna za poseban dizajn, Petrom Marušić. Presretan sam jer surađujem s Laticom, srce nekako lipše kuca. A i reakcije na slikovnicu su vitar u luda jedra. Promocija je nadmašila naša očekivanja. Sad sad završavan novu slikovnicu, tako da plovimo dalje… otkriva naš Blind Artist i napominje da svoj rad posvećuje svome mistu, Lukoranu, obitelji, Pašku i Leniju, Kati!

Slikovnica je nastala uz financijsku podršku Teniskog kluba Zara i njihova humanitarnog turnira “Tenisom do zdravlja”.

Fotografije Iva Perinčić