Udruga Điran predstavila baštinu i tradiciju Ugljana “s one bane mora”

Udruga Điran predstavila baštinu i tradiciju Ugljana “s one bane mora”

Pokrajina Molise u središnjoj Italiji (prema nekim navodima, Molise je prva regija u južnoj Italiji!) bila je protekloga vikenda sedmi put domaćin susreta zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske Molizaiko 7 u gradiću Kruču (Acquaviva Collecroce).

Na smotri kulture, enogastronomije, pjesništva i folklora nastupili su Udruga Điran iz Ugljana, Hrvatska kulturna zajednica Berlin, NS Sesvete i domaćini Molise Folk, pjesnici Mario Giorgetta, Antonio Crecchia i Giovanni Romagnoli te obrtnici Antonio Biacca i Alma Kumbarić.

Udruga Điran gostovala je na Susretu zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske Molizaiko 7 na poziv glavnoga organizatora, Udruge Jedna Musika iz Kruča, čija je aktivnost, između ostaloga, usmjerena na povezivanje hrvatskih iseljeničkih udruga te na očuvanje hrvatskoga identiteta, jezika, kulture i promidžbe hrvatske baštine.

U polusatnom nastupu, kroz ples i pjesmu Udruga Điran predstavila je “s one bane mora” baštinu i tradiciju svoga mjesta i cijeloga otoka, koje su itekako poznate i prepoznate na sličnim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

-Prvi put smo gostovali u pokrajini Molise i upoznali se s tradicijom moliških Hrvata. Oduševljeni smo programom koji je izvela grupa Molise Folk i željeli bismo ih pozvati na našu Plavu noć u lipnju u Ugljanu jer se njihova glazba i folklor potpuno razlikuju od onoga što se njeguje kod nas, i na otoku Ugljanu i općenito u Dalmaciji, komentirala je nakon nastupa potpredsjednica Udruge Điran Rajka Vidaković.

Njezina kolegica Maja Višić, koja je zbog spriječenosti predsjednice udruge Ingrid Vukić bila voditeljica putovanja, dodala je kako se Molise Folk razlikuje i po tome što su u grupi izrazito mladi ljudi.

-Većina KUD-ova i udruga poput naše na otocima muku muči s pomlađivanjem članstva, a ovdje, u regiji koja gubi stanovništvo, u očuvanju baštine i tradicije ističu se upravo mladi. I to je za svaku pohvalu, kazala je Maja Višić te napomenula kako u Udruzi Điran trenutačno aktivno pleše pet djevojčica, koje su nastupale s njima i u Kruču – Marieta, Amelie, Ena, Maris i Korina.

Nastup Udruge Điran na susretu Molizaiko 7 u pokrajini Molise potpomogli su Općina Preko i Turistička zajednica Općine Preko, a o budućoj suradnji Kruča i Preka razgovarali su načelnici Jure Brižić i Francesco Trolio te direktor TZO Preko Ivan Košta i predsjednica Udruge Jedna Musika Antonela D’antuono.

-Premda smo prvi put u Moliseu, veze s moliškim Hrvatima njegujemo od 2011. godine, kada je u Preku prvi put gostovala Udruga Kroa Tarantata i njezin predsjednik Antonio Sammartino, koji je, nažalost, 2021. godine preminuo. Upravo je njemu u spomen prošle godine bila posvećena naša pjesnička manifestacija Večer na Brižićevin dvuoru, podsjetio je.

Prije poslijepodnevnog, središnjeg programa na glavnome trgu u Kruču, sudionici Molizaika posjetili su mjesta u kojima žive moliški Hrvati – Tavennu i Mundimitar i doznali mnoge zanimljivosti o samoj regiji i mjestima koja nastanjuju više od pet stotina godina.

Jer, kako je na otvorenju susreta naglasila zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u Rimu Iva Pavić, hrvatska jezična manjina u Moliseu predstavlja jednu od najposebnijih manjina na svijetu.

-Iako je jedna od najmanjih, ako pogledamo brojke, ona je uspješno očuvala hrvatski jezik, tradiciju, identitet i kulturu već dulje od pet stoljeća, ustvrdila je.

Molizaiko 7 otvorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, koji je kazao da je kulturna baština koju danas predstavljamo bogatstvo ljepote i raznolikosti koje smo naslijedili od naših predaka i koje ćemo ostaviti našim potomcima.

-To nam daje osjećaj identiteta i kontinuiteta, ona nas određuje onime što jesmo i čini onima koji jesmo. Zahvaljujem svima koji sudjeluju u ovom visokovrijednom projektu, koji pokazuje ljubav prema građanima Italije hrvatskoga porijekla, koji im je potpora i podrška, a Središnji državni ured uvijek će stajati uz njih, poručio je državni tajnik Milas.

Prije dolaska u pokrajinu Molise, Udruga Điran posjetila je San Marino, jednu od najmanjih i najstarijih država na svijetu, a u odlasku, na putu do Ancone, odakle su brodom putovali do Splita, Svetište Majke Božje Loretske u gradu Loretu.

Molizaiko 7 organizirala je Udruga Jedna Musika u suradnji s Udrugom Hrvatsko-talijanski mozaik Rim te uz potporu Hrvatske matice iseljenika.

Kako je proteklo gostovanje Udruge Điran u Italiji, pogledajte u FOTOGALERIJI Andrine Luić i Ingrid Švotinić