Bodul s Ugljana: U njujorškoj Plazi ostvario sam svoj – američki san

Bodul s Ugljana: U njujorškoj Plazi ostvario sam svoj – američki san

Prenosimo priču novinara riječkoga Novog lista Edija Prodana, koju ju je objavio Zadarski list, o Sretenu Pavinu iz Sutomišćice. S obitelji živi u New Yorku i, prema vlastitim riječima, ostvario je američki san.

-Kad kažem doma i dalje mislim da je to doli, na Ugljanu, u Sutomišćici. Mojim sinovima Ivanu i Mati… vole oni jako naš kraj, rodili su se u Hrvatskoj, ali opet za razumit’ mi ih je – od najmanjih nogu odrastaju u Americi, u SAD-u. Sve su škole ovdje završili, na kraju i koledž, sad su profesori, predaju u školi. Jasno mi je da su oni zapravo Amerikanci i da se svi mi, supruga Nadija i ja nikad nećemo vratiti u Hrvatsku. Ja to nadoknađujem tako da sam svake godine po dva mjeseca u Sutomišćici i da guštam koliko god više mogu u tom našem raju. A opet, kad sam tu na Manhattanu, kad radim u ovom krasnom hotelu, u Plazi znam da sam zahvaljujući New Yorku, i svom radu dakako, kupio kuću i omogućio školovanje djeci što ovdje nije besplatno, već vam dođe, za njih dvojicu, nekih 100 tisuća dolara. Ma jednostavno uklopio sam se u američko poimanje rada i života, moja obitelj i ja imamo istinski dobar standard, pa naravno da i ja volim Ameriku. Koliko god, kad sam kod nas u Dalmaciji, pomislim da je raj baš kod nas – tamo doli, govori Sreten.

Udobno smješteni u naslonjaču jednog od salona najpopularnijeg njujorškog hotela, famozne Plaze u kojoj bi se željelo vjenčati najmanje polovica američkih mladenki, razgovarali smo sa Sretenom Pavinom, jednim od ključnih ljudi konobarskog servisa tog planetarnog poznatog hotela.

Smješten nedaleko od južnog ulaza u Central park i samo nekoliko desetaka metara od najluksuznijih trgovina Pete avenije, prolazili smo kroz njegov i život njegove obitelji pokušavajući povezati hrvatsku prošlost i američku sadašnjost.

Pavin je jedna od legendi Plaze, prolazio je s njim najrazličitije faze razvoja i vlasničkih mijena, sigurno je potpuno realizirani stanovnik SAD-a, zemlje koja dominantno ne pita tko si ni odakle si nego samo uvijek jedno: koliko joj tko može dati da bi svi zajedno imali više. Daš li joj, obilno vraća. S druge strane, Sutomišćica je također postala mjesto koje jako lijepo živi od turizma. Na bajkovitoj poziciji Ugljana, točno preko puta sve razvijenijeg i privlačnijeg Zadra. Pozitivna po duh, tijelo i svekoliki standard.

Cijeli tekst pročitajte na linku