KUD Preko “Večer uspomena” posvetio Priješkome kolu

KUD Preko “Večer uspomena” posvetio Priješkome kolu

Petu godinu, uoči priješke fešte Luzarice, KUD Preko počastio je svoje sumještane programom prigodno nazvanim “Večer uspomena”.

U velikoj dvorani POU Dom na žalu, predsjednica KUD-a Preko i scenaristica programa, profesorica Vesna Dunatov okupila je izvođače iz Preka i Zadra “ne kako bi se sjećali prošlosti nego nastavili njegovati bogatu kulturnu baštinu koju su nam naši stari ostavili u nasljedstvo, da je čuvamo i prenosimo na buduće generacije”.

Ovogodišnja “Večer uspomena” bila je posvećena Priješkome kolu koje se plesalo od početka 20. stoljeća pa sve do naših dana.

Kao što je u uvodu rekla voditeljica programa Vivijana Melada, nema Priječanina kome nisu poznati stihovi: „Mili Bože, nesritna san bila…“

Od davnine Priješko se kolo plesalo spontano, prigodno, prilikom ženidbe, crkvenih blagdana i drugih svetkovina. Od 1935. godine Priješko se kolo počinje organizirano vježbati.

-Mnogi su se Prečani angažirali u izvornoj folklornoj skupini pri kojoj se plesalo Priješko kolo. Nemoguće ih je svih nabrojati pa ćemo spomenuti samo stručne voditelje kao što su Adam Gregov, Miro Sorić i Senko Sorić. Plesalo se Priješko kolo sve do 2017., kada je umro jedan je od utemeljitelja izvorne folklorne skupine Kanica, voditelj, ritmičar i koreograf, naš Senko Sorić. Danas je kolo zastalo. Čini se da smo se umorili, kazala je voditeljica Melada.

I zato su članovi KUD-a Preko odlučili da neće dopustiti da kolo umre i da se zaboravi. Iako su ostali bez stručnog voditelja, bivši članovi Kanice motivirali su nove članove i ponovno zaplesali.

-Koristimo ovu prigodu da pozovemo mlade da se uhvate u kolo i da nastavimo tradiciju, poručila je.

Podsjetila je da se plesalo na svim važnim kulturnim i društvenim događanjima u Preku. Nastupalo se na smotrama folklora diljem nekadašnje države, Hrvatske, ali u inozemstvu.

Jedna od članica Kanice, profesorica Marija Rušev zapisala je o svojem iskustvu sudjelovanja u Kanici:

“Nije to bilo samo učenje koraka i koreografije Priješkog kola, bilo je to puno više. To je bilo učenje bontona, odnosa prema baštini, obitelji, domovini i prema samome sebi. Generacije plesača, a to su danas primjerni očevi ili majke, uzorni su radnici i cijenjeni građani u sredini u kojoj žive i rade – prve plesne korake, i one važnije, životne, učinili su upravo u Kanici, a učitelj i pedagog bio nam je Senko Sorić, onaj koji je svojim primjerom pokazivao put.

Pokojni Senko vodio je Kanicu trideset i šest godina. Bio je poznat i priznat folklorist, ritmičar i koreograf u amaterskim folklornim krugovima tadašnje Jugoslavije i Hrvatske, osobito otočnog i priobalnog područja Dalmacije. Kanica pod njegovim vodstvom postiže izvanredne, zapravo zavidne rezultate plešući izvorno Priješko kolo uz vokalnu pratnju pjesme „Mili Bože, nesritna san bila, u kolu san bičvu izgubila“.

U programu “Večeri uspomena” nastupili su članovi KUD-a Preko, Udruge žena Luzor, Jelena Rušev Mogilevskij, učenice suvremenog plesa 4. razreda Glazbene škole Blagoja Berse, područnog odjela Preko, pod vodstvom voditeljice Bernarde Klarin, Ženska klapa Lavandiere, Kulturno-umjetničko društvo Zadarski tanac iz Zadra i Ženska klapa Glazbene škole Blagoja Berse Lantina iz Zadra pod vodstvom profesorice Nade Smoljan.

Na kraju jednosatnog programa, predsjednica KUD-a Preko i scenaristica Vesna Dunatov zahvalila je svim sudionicima te poručila svim Prečanima da lijepo proslave Gospu Luzaricu.

Kako je protekla “Večer uspomena”, pogledajte u FOTOGALERIJI