EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA U Preku gostuje izložba „Gastronomija mora i polja“

EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA U Preku gostuje izložba „Gastronomija mora i polja“

U utorak, 26. rujna u 10.30 sati, u Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku Sveučilište u Zadru otvorit će izložbu „Gastronomija mora i polja“.

Riječ je o jednoj od predaktivnosti koje se odvijaju u sklopu Europske noći istraživača, a tema joj je zdrava hrana i namirnice s otoka i iz zaleđa. Nastala je u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Pašman, Turističkom zajednicom Općine Kali te Turističkom zajednicom Ravni kotari.

Jedan od razloga zašto se izložba organizira baš potkraj rujna je činjenica da se 27. rujna obilježava Svjetski dan turizma, a turizam je nezamisliv bez dobre autohtone hrane.

Upravo je hrana, uzgojena i ulovljena težačkim i ribarskim rukama te izrađena od domaćih i svježih proizvoda, onaj posebna začin koji će turizam pretvoriti u doživljaj. Ovom izložbom želi se podsjetiti na sve prednosti mediteranske prehrane našega kraja, na okuse najkvalitetnijega češnjaka i najsvježije plave ribe koja čuva zdravlje i čini nas dugovječnijima.

Primarno će izložba biti namijenjena djeci i mladima jer je važno da se najmlađi dio lokalnog stanovništva Zadarske županije upozna s vrijednim resursima u svom okruženju, posebice jer će mnogi od njih u budućnosti i sami biti uključeni u neki vid turističke aktivnosti.

Edukacija stanovništva o turizmu, o potrebi očuvanja vlastite nematerijane baštine kao što je ona gastronomska, važna je komponenta održivog upravljanja destinacijama.

Pozivamo sve zainteresirane da dođu na otvorenje izložbe ili da razgledaju izložbu u jednom od sljedećih termina:
• četvrtak, 28.09.2023. od 12.30 do 14.30
• petak, 29.09.2023. od 12.30 do 14.30
• subota, 30.09.2023. od 11.30 do 13.30
• ponedjeljak, 2.10.2023. od 12.30 do 14.30
• utorak, 3.10.2023. od 12.30 do 14.30
• srijeda, 4.102.2023. od 12.30 do 14.30
• četvrtak, 5.10.2023. od 12.30 do 14.30

Sveučilište u Zadru sudjeluje u provedbi projekta Reconnect Science with the Blue Society – BLUE CONNECT financiranog iz programa HORIZON-MSCA.2022-CITIZENS-01-01, ukupne vrijednosti 314.073,78 eura.

Projekt je poznat kao Europska noć istraživača, nositelj projektnog prijedloga je Sveučilište u Splitu, a uz njega u provedbi sudjeluje još devet projektnih partnera: Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje mora, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša – Split, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci i Znanstveno- tehnologijsku park Sveučilišta u Rijeci.

Glavni cilj projekta je prezentacija istraživanja i znanosti na razumljiv način, te poticanje uključivanja šire javnosti, a prvenstveno djece i mladih u znanost. Na taj način se želi povezati različite dionike kako bi istražili i zajedno pokušali iznaći rješenja za različite izazove s kojima se susreće mediteranska regija.

Teme Europske noći istraživača su:
1. karcinom;
2. prilagodba klimatskim promjenama uključujući društvenu transformaciju;
3. zdravi oceani, mora, obalne i kopnene vode;
4. klimatski neutralni i pametni gradovi; i
5. zdravlje tla i hrane.

Glavno događanja Europske noći istraživača održat će se 29. rujna 2023. od 17 do 22 sata. U sklopu tog događanja odvijat će se različite demonstracije, radionice, igre i sl. na različitim lokacijama u Zadru: obnovljena Tehnička škola, Pomorski simulator Sveučilišta u Zadru, Riva ispred Sveučilišta u Zadru, Trg Pet bunara, Trg Petra Zoranića, Poljana Šime Budinića, Kazalište lutaka i dr.

Više o ovogodišnjem programu možete pronaći na mrežnoj stranici projekta.

Fotografija doc.dr.sc. Melita Mokos